Органічні фермери зі сходу та півдня України отримали генератори

07 березня 2024, 17:10 1240

Джерело фото: ФАО

Цього тижня 13 органічних підприємств та два аграрних заклади вищої освіти отримали генератори потужністю 25-80 кВт, які слугуватимуть для них запасним джерелом електроенергії у разі пошкодження інфраструктури чи відключень електропостачання.

Про це повідомляє відділ комунікацій ФАО в Україні, відзначаючи, що Продовольча та сільськогосподарська огранізація ООН (ФАО), у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України та за фінансування уряду Німеччини, продовжує надавати генератори аграріям зі сходу та півдня України, щоб протистояти перебоям електроенергії та підтримувати виробництво. 

Віталій Головня, заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Ці генератори допоможуть безперервній роботі аграрних підприємств у разі зникнення електроенергії. Дуже важливо, щоб підприємства, які забезпечують продовольчу безпеку України, мали всі можливості стабільно працювати і розвиватися, почуватися впевнено і знати, що про них потурбувалися на випадок надзвичайної ситуації. Ми вдячні міжнародним партнерам за підтримку українських аграрних і переробних підприємств у такий складний для країни час.

П’єр Вотьє, голова офісу ФАО в Україні

З початку повномасштабного вторгнення вже 91 підприємство отримало генератори потужністю 25-800 кВт для підтримки критично важливих продовольчих систем. Це пекарні, молочні заводи, м’ясопереробні підприємства, і зараз — органічні агровиробники та аграрні університети. Ми й надалі допомагатимемо українським агровиробникам найбільш необхідними ресурсами, такими як генератори, насіння та засоби для зберігання зерна, щоб уникнути закриття сільгосппідприємств і підтримувати дрібних фермерів у збереженні та підтримці виробництва.

Серед отримувачів допомоги — невелике сімейне господарство «Пан Білан» з Одеської області. Господарство займається виробництвом органічної продукції, розсади, салатів, овочей а також тут вирощують квіти.

Катерина Білан, донька голови ФГ «Пан Білан»

Наше господарство фізично не постраждало, однак, як і багато підприємств України, постраждало економічно. Зокрема, ми втратили нашого великого замовника, завод якого було пошкоджено внаслідок війни. Тому зараз намагаємось стабілізувати роботу підприємства і дуже вдячні за наданий генератор, який буде нас підстраховувати та підтримувати у вирощуванні розсади.

Загалом до кінця року планується роздати ще близько 160 генераторів для підтримки виробництва хліба, молока, продукції тваринництва та забезпечення електроенергією складів зберігання продуктів харчування.