Агрохолдинги України зменшать площі озимих через проблеми з експортом

04 серпня 2023, 10:28 1538

Великі українські агрокомпанії скорочують площі під озимими культурами після виходу росії із «зернової угоди», що значно ускладнило експорт агропродукції.

Альтернативні маршрути експорту значно дорожчі й не можуть задовольнити попит повною мірою, водночас українські порти на Дунаї зазнають обстрілів, пише Bloomberg.

«Із зерновими повна катастрофа. Ми точно можемо спостерігати зниження посівів озимої пшениці, ячменю та озимого жита», — зазначив голова «Українського клубу аграрного бізнесу» Роман Сластьон.

Українські агрохолдинги ІМК та HarvEast уже скорочують посіви озимої пшениці. «Астарта» посіє менше ріпаку.

Так, ІМК планує засіяти майже на третину менше і взагалі відмовилася від посіву озимого ріпаку, розповів генеральний директор компанії Алекс Ліссітса. 

«Наразі неможливо продати будь-яке зерно, оскільки ціни нижчі за собівартість виробництва», — зазначив він, додавши, що урожай накопичується в рукавах на полях, оскільки його ніде зберігати.

російські атаки на українські річкові порти ускладнюють проблеми з його експортом, оскільки власники суден починають остерігатися заходити до них.

«Ми просто зберігаємо його в надії, що зможемо продати пізніше. Усі намагаються експортувати через Дунай, але там є обмеження», — пояснив Ліссітса.

Компанія HarvEast, яка втратила значну частину земельного банку через російське вторгнення, планує вилучити з обробітку приблизно 10-15% своїх найменш продуктивних площ.

«За нинішніх цін на сільгосппродукцію, враховуючи проблеми з логістикою для українських аграріїв і обсяги врожаю, який ми отримуємо з малопродуктивних земель, заробити на ньому буде неможливо», — зазначив гендиректор HarvEast Дмитро Скорняков.

Так, у Київській області компанія планує посіяти озимої пшениці вдвічі менше, ніж минулого сезону.

Уточнюється, що ухвалені протягом наступних тижнів рішення щодо посівів озимих пшениці, ячменю та ріпаку матимуть наслідки для врожаю 2024 року. Скорочення посівів може вдарити як по доходах української економіки під час війни, так і по світовому ринку основних продуктів харчування.