Українські аграрії скоротять вирощування зерна, якщо буде задорого його експортувати, і виробники отримуватимуть збитки.
Таку думку висловив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов у інтерв’ю «Главкому».
«Ми не потребуємо тих 100 млн т зерна, які вирощували до війни, а цілком забезпечимо себе, якщо будемо працювати учетверо менше. Водночас фермери можуть сконцентруватися на чомусь іншому: наприклад, на виробництві біогазу чи якогось біопалива. І тоді вже важко інвестиційно буде перевести їх на вирощування сільгосппродукції, яка годувала світ», — вважає експерт.
Він зауважив, що вирощувати, наприклад, ріпак не так легко. Треба декілька років тренуватися технологічно та тренувати своїх агрономів, щоб перейти з пшениці чи ячменю на виробництво ріпаку.
«Тому не всі, на жаль, зможуть переорієнтуватись. Але якщо Україна не викине на ринки свої 50-60 млн т зернових та олійних, то ціна на них зросте, як мінімум, на 15-20%. І за такої ціни їх стане знову економічно обґрунтовано вирощувати», — пояснює Горбачьов.
Фахівець підкреслив, що багато аграріїв будуть продовжувати вирощувати зерно.
«Якщо і буде просідання, то воно вже не буде таким великим, як було до цього. Так, до війни ми вирощували 106 млн т зернових і олійних, а цього року очікуємо 69-70 млн т. Тобто просядемо трохи більше, ніж на 30%. Якщо ще більше просядемо, то максимум на 10%, а, може, цього й не трапиться. Все залежатиме від логістичних можливостей, яким чином ми все це вирішимо, і скільки це буде коштувати», — додав президента УЗА.