Європейські тепличники повертаються до опалення мазутом

18 вересня 2022, 14:33 1965

Об’єднання бельгійських фермерів Boerenbond домагатиметься тимчасового спрощення надання дозволів для встановлення мазутних котлів у теплиці.

Це має надати виробникам теплиць більше можливостей в умовах поточної енергетичної кризи, пише nieuweoogst.nl.

Як зазначається, фермери-тепличники Бельгії з 2006 р. масово перейшли на опалення газом, але за нинішніх цін на газ це дуже збитково. Ціни на енергоносії піднялися у 15-20 разів, багато хто вийшов за межі прибутковості.

«Ми знаємо, що це непогано для клімату, але необхідність порушує закон. Через високі ціни багато тепличних садівників потребують допомоги», — пояснюють у Boerenbond.

У Бельгії все ще є чимало виробників теплиць, які мають котел на паливі в поєднанні з газовою установкою. Ці виробники навмисно залишили установку як екстрене рішення у разі виходу з ладу газової установки. Однак у більшості з них закінчився термін дії дозволу на ці установки.
«Поновлення цього може принести їм розраду. Зрештою, ціна на мазут зросла лише вдвічі», — пояснюють в асоціації.

Також зазначається, що з січня 2022 р. у Нідерландах заборонено встановлювати  установку для опалення на паливі, якщо на вулиці є природний газ. Деякі виробники теплиць переходять на використання дизеля, щоб обмежити витрати.