Експерти Міжнародної ради з зерна (IGC) прогнозують, що у 2025/26 МР світове споживання сої сягне рекордних 430 млн т.
Зростання споживання обумовлене посиленням попиту на м’ясо та, відповідно, високопротеїнові корми для тварин, особливо в галузі виробництва продовольчих продуктів Азії, яка швидко розвивається, пише GrainTrade.
Зазначається, що попри гарні врожаї, пропозиція сої на світовому ринку залишається обмеженою, а споживання зростає швидше, ніж виробництво. Це вперше за кілька років призвело до скорочення запасів.
Експерти IGC прогнозують світове виробництво сої на рівні 428 млн т, зокрема:
Водночас глобальна торгівля соєю залишається динамічною, а її обсяг складе 187 млн т, що на 3 млн т перевищить рівень минулого року. Лідером з експорту залишиться Бразилія, яка відвантажить 113 млн т сої. Найбільшим споживачем буде Китай, який імпортує 113 млн т з Південної Америки. США скоротять експорт сої на 10% — до 45 млн т — внаслідок торгової політики влади та скорочення постачань до КНР.