Польща призупиняє розширення географії експорту яблук через менший урожай

04 листопада 2023, 11:12 1738

Менший урожай яблук у Польщі обмежить їх вихід на нові ринки.

Таку думку висловив менеджер польського дистриб’ютора яблук Genesis Fresh Ян Новаковскі, пише FreshPlaza.

«Цьогоріч сезон польських яблук розпочався із двотижневим запізненням через погодні умови та теплу осінню погоду. Перші яблука Gala зібрані вчасно і мають хороші характеристики для далеких постачань на експортні ринки. Плоди інших сортів, таких як Red Jonaprince, Jonagold і Ligol, цього сезону не вирізняються дуже насиченим кольором. Яблуко Golden Delicious — за кольором зеленіше порівняно з минулим роком, коли було більше сонячних днів і більше жовтого та червоного рум’янцю», — зазначив фахівець.

Оскільки виробництво яблук у Польщі цього сезону знизилося, за його словами, пошук нових можливостей доведеться призупинити, щоб забезпечити наявних клієнтів.

«Загалом цього сезону буде приблизно на 30% менше обсягів, тож ми постачатимемо яблука клієнтам компанії й на вже традиційні ринки. Освоєння нових напрямків доведеться відкласти до наступного року, коли, будемо сподіватися, у нас буде вищий рівень виробництва», — зазначив він. 

Польський фахівець стверджує, що як яблука на експорт, так і яблука для переробної промисловості цього сезону коштують дорожче.

Ян Новаковскі вважає, що експорт яблук збільшиться до кінця поточного року. 

«На цей час у нас хороший попит на яблука сорту Gala. Ринки Азії та Південної Америки демонструють дуже хороші результати з початку сезону. Причина в тому, що в Європі, а також в інших частинах світу, таких як Індія і Китай, менше яблук. У четвертому кварталі 2023 року експорт яблук збільшиться. Ми вже бачимо брак контейнерів через значні обсяги імпорту із закордонних країн. Загалом сезон польських яблук буде вдалим з погляду постачань до Європи і Азії», — вважає він.