Овочі у Польщі за рік подорожчали на 56%

22 березня 2023, 19:00 1382

Польські овочі подорожчали на 55,7% проти минулого року. Навесні вони подешевшають, але до Великодня не варто очікувати суттєвого зниження цін.

Про це пише InPoland

Експерти відзначають, що наразі на ринку овочів переломний момент перед новим урожаєм. Однак не слід чекати, що всі товари на ринку подешевшають миттєво. Процес стабілізації цін триватиме приблизно до кінця квітня.

«Усередині березня основний набір польських овочів (12 найменувань) подорожчав на 55,7%. Найбільше додали в ціні цибуля (у 3,5 раза), морква та цибуля-порей (у 2,5 раза). А буряк подешевшав на 4% порівняно з цінами минулого року», — йдеться у повідомленні. 

На думку експертів, ціни знизяться з появою овочів нового врожаю. Винятком може стати перець. Цей овоч в основному завозять з Іспанії, оскільки у Польщі його вирощують мало.

«Собівартість вирощування весняних овочів буде вищою, а значить, меншою буде пропозиція. Ціни не будуть такими низькими, як до пандемії та до війни, але, за прогнозами експертів, вони не мають бути «жахливо» високими», — додали експерти.