Вирощування культур із високим вмістом білка має вирішальне значення для сталого розвитку, оскільки воно значно зменшує вуглецевий слід, пов'язаний з транспортуванням, і пом'якшує залежність від імпорту.
Про це йшлося під час панельної дискусії на щорічній відкритій зустрічі Європейської федерації виробників кормів FEFAC, що відбулася в Брюсселі в останній день травня, повідомляє Corteva Agriscience.
«Зацікавлені сторони сільськогосподарської галузі повинні об'єднати зусилля для підвищення продуктивності та досягнення більш сталого плану виробництва білка в ЄС, пропонуючи європейським фермерам нові способи адаптації пропозиції до попиту, що змінюється», — зазначив керівник комерційного підрозділу Corteva Agriscience Центральна та Східна Європа Андре Негрейрос.
Під час заходу галузеві експерти з Європейської комісії та партнери з виробничо-збутових ланцюгів ініціювали жваві дебати та дискусії щодо майбутнього напрямку руху тваринницької та комбікормової галузей ЄС на шляху до сприяння зеленому переходу тваринницького сектору ЄС, сталості та прибутковості.
«Нам потрібна послідовна європейська політика та політика країн-членів ЄС, об'єднана в комплекс заходів, спрямованих на стимулювання та заохочення локального виробництва білка, одночасно збільшуючи різноманітність використання сільськогосподарських культур та зменшуючи вуглецевий слід», — додав Андре Негрейрос.
Він наголосив на необхідності створення послідовної системи ЄС, яка забезпечить конкурентоспроможність європейських білкових ланцюгів доданої вартості, зокрема відповідні інструменти та постановку цілей, а також значущі та довгострокові стимули для зацікавлених сторін.
«Важливо також розробити інструмент для відстеження виробництва і споживання харчового рослинного білка, а також сприятливу для інновацій структуру для конкурентоспроможних досліджень і розробок, що дозволяє використовувати найсучасніші методи селекції включно з новими геномними технологіями (НГТ)», — вважають у компанії.
Крім того, зацікавлені сторони повинні об'єднатися для підтримки освітньої комунікації зі споживачами щодо практики сталого сільськогосподарського виробництва в ЄС та переваг диверсифікованого і збалансованого харчування, що включає продукти на основі рослинного білка.