З меншою натурою та олійністю: який результат показує старт збору соняшнику

05 жовтня 2024, 06:48 2691

Сьогодні у південно-східному регіоні України зібрано 50% соняшнику ранніх та середніх строків висіву. Пізні гібриди ще навіть не розпочинали збирати, адже на деяких полях вони тільки-но закінчили цвітіння.

Про це AgroPortal.ua повідомив менеджер з розвитку технологій в південно-східному регіоні компанії LNZ Group Сергій Корнюшенко.

Різниця врожайності цьогорічного соняшнику з минулорічним суттєва — менша, ніж торік. На Донеччині, Запоріжжі, Дніпропетровщині в середньому збирають 0,5-2 т/га, на окремих полях трапляється 2,5 т/га. 

propData.content.image
Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку технологій в південно-східному регіоні компанії LNZ Group

За прогнозами, збирати соняшник у нашому регіоні завершать не раніше середини жовтня. Тоді можна буде говорити про остаточні результати врожайності та якість зерна. Звичайно, засуха вплинула на стан культури. Спостерігається менша натура зерна, ранні посіви мають менший вихід олії, а, як відомо, переробникам потрібен соняшник більш високої якості. 

На півдні та сході соняшник сіяли аж до липня

Цього року в південно-східному регіоні України строки сівби соняшнику розтягнулися від початку квітня до початку липня. Це було викликано, перш за все, відсутністю вологи в ґрунті.

propData.content.image
Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку технологій у південно-східному регіоні компанії LNZ Group

Аграрії намагалися спіймати так звану весняну вологу, тому багато хто розпочав сівбу зарано. Коли ґрунт був сухий, чекали дощів, тож сіяли в середині травня. А там, де довго не було опадів, чекали на хоча би короткочасні дощі й висівали соняшник у червні – на початку липня.

Соняшнику не давали спокою шкідники та погода

За словами Сергія Корнюшенка, негативним фактором було те, що пізня сівба соняшнику співпала з виходом озимої совки та інших її видів. Тож посіви сформувалися зрідженими, шкідники повиїдали сходи. Аграрії, які сіяли надто рано, більш-менш оминули вплив шкідників, а ті, хто висіяв культуру в середні строки, потрапили під вплив посухи у період цвітіння, тому врожайність знизилася.

propData.content.image
Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку технологій в південно-східному регіоні компанії LNZ Group

Крім того, соняшнику дошкуляли хвороби (септоріоз, альтернаріоз, місцями іржа, на ранніх посівах з’являлася несправжня борошниста роса), які виникали внаслідок перепадів температур. Пошкоджували соняшник і клоп шкідлива черепашка, а також попелиця.

Сергій Корнюшенко радить аграріям ефективні та якісні продукти бренду DEFENDA, які дозволяють якісно захищати рослини.

Проти видів клопів та попелиць на соняшнику хороший результат показують інсектициди: Альфа Супер, 0,1-0,3 л/га; Бомбардир, 0,045-0,060 кг/га; Бомбардир Дуо, 0,15-0,25 л/га; Октант Турбо, 0,2-0,25 л/га; Престо, 0,3-0,4 л/га; Синерид, 0,4-0,5 л/га. 

Основні хвороби соняшнику (іржа, борошниста роса, НБР, альтернаріоз, септоріоз) добре долають: Дот, 0,5 л/га; Камзол Турбо, 0,5-0,7 л/га; Парацельс, 0,5 л/га; Спліт, 0,2-0,4 л/га; Спліт Дуо, 0,5-1,0 л/га; Старк, 0,8-1,0 л/га; Ультралін, 0,3-0,5 кг/га.

Вчасні та якісні обробки соняшнику засобами захисту рослин більшою мірою врятували ситуацію, а хто з аграріїв у результаті огляду посівів визначив, що урожай буде замалий, під впливом різноманітних факторів застосовували 1-2 фунгіцидні обробки препаратами. Проте деякі фермери взагалі вирішили не використовувати ЗЗР, тому в результаті отримали всього 0,5-0,7 т/га.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua