Вчасний захист соняшнику та сої збереже врожай від хвороб і шкідників

05 серпня 2024, 13:50 829

Найпершим агрономічним заходом для безперешкодного розвитку соняшнику та сої, а також для збереження здоров'я рослин і подальшої врожайності буде обробка насіння фунгіцидними та інсектицидними протруйниками. Не слід забувати і про подальший захист обох культур у період вегетації.

Ефективні системи захисту проти хвороб та шкідників, які особливо актуальні цього року на соняшнику та сої, пропонує компанія LNZ Group. Менеджер з агротехнологій Центрального регіону компанії LNZ Group Сергій Іванюк назвав найдієвіші препарати бренду DEFENDA.

propData.content.image
Сергій Іванюк, менеджер з агротехнологій Центрального регіону компанії LNZ Group

По обробці насіння сої: фунгіциди — Фуксія 1,0 л/т + Арес 0,03-0,04 л/т + інсектицид Метакса 1,3-1,4 л/т. Надалі на сої можна застосувати достатньо легкі фунгіциди, наприклад, Абсолют, 0,5-0,7 л/га + Парацельс, 0,5 л/га і за другого внесення попрацювати Дотом, 0,5 л/га і Сальто, 1-1,4 л/га.

Цьогоріч на сої прогресувала несправжня борошниста роса (пероноспороз), тому, як виняток, можна розглядати препарат Ультралін, 0,3-0,5 л/га, але застосовувати його слід обережно, не рекомендовано використовувати продукт на рослинах, які перебувають у стані стресу, та/або якщо є загроза посухи й впливу високих температур.

Щодо соняшнику, зазначає Сергій Іванюк, обробка насіння протруйниками — фунгіцид + інсектицид  проводиться на заводі. Для цього використовують такі продукти: Метакса, Фуксія, Латіна, Арес.

«Надалі у фазу 3 пари листків можна застосувати Парацельс, 0,5 л/га і Абсолют, 1,5 л/га, а також спробувати азоксистробін (фунгіцид  Старк, 0,8-1 л/га) і Спліт Дуо, 0,5-1 л/га (дифеноконазол + азоксистробін). У фазу зірочка можна використати Дот, 0,5 л/га і Сальто, 1,2-1,4 л/га. Обов'язково необхідно контролювати шкідників (Бомбардир Дуо, 0,15-0,25 л/га або Октант Турбо, 0,2-0,25 л/га). Залежно від шкодочинних об'єктів слід обирати той чи інший інсектицид», — радить експерт.

Для отримання детальної консультації та замовлення препаратів звертайтеся до представників LNZ Group.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua