Вовчок соняшниковий став викликом для багатьох аграріїв

01 серпня 2024, 10:12 943

У LNZ Group соняшник цього сезону зменшили до 8% з 25% від загальної площі обробітку.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив директор СТОВ «ЛНЗ Агро» Роман Франчук.

За його словами, зменшення посівних площ під цією культурою відбулося з двох причин: вимоги сівозміни та боротьба з вовчком.

propData.content.image
Роман Франчук, директор СТОВ «ЛНЗ Агро»

У наш регіон зайшов вовчок соняшниковий, рослина-паразит, що використовує соняшник як рослину-господаря. Ефективне лікування від вовчка на соняшнику полягає у застосуванні сучасних агрохімікатів, які знищують сходи паразитичної рослини, не допускають її поширення. Зокрема, у LNZ Group використовують післясходовий гербіцид із широким спектром дії Євро-Лайтнінг та гербіцид від усіх рас вовчка Defenda Імпреза.

Водночас фахівець додає, що в компанії висівають лише два гібриди — НК Неома інтенсивного типу із середньою енергією початкового росту і високим потенціалом урожайності та Суміко — соняшник, який належить до середньоранніх за показниками стиглості.

Небезпека соняшникового вовчка полягає в здатності повністю вражати поле за 4 цикли сівозміни, розповсюджуватися на інші ділянки, тому в компанії регулярно проводять заходи, щоб уникнути зараження.

Загалом у компанії планують збільшили площу посівів під озимим, однак рішення прийматимуться, орієнтуючись на запаси продуктивної вологи в ґрунті.