Виробник овочів тестує насіння різних компаній

29 вересня 2024, 11:44 447

ТОВ «Поділля Овочі» вирощує овочі в закритому та відкритому ґрунті. Тестують насіння різних компаній, вирощуючи овочі в однакових умовах з однаковими термінами посадки.

Про це AgroPortal.ua розповів власник підприємства ТОВ «Поділля Овочі» Роман Пасічник.

propData.content.image
Роман Пасічник, власник підприємства ТОВ «Поділля Овочі»

Висаджуємо багато культур, тестуємо насіння різних виробників. Деякі компанії знають, що їхнє насіння неякісне, іноді з генетичним дефектом, але все одно продовжують його реалізацію. Це масова проблема: фермери вкладають шалені кошти в насіння, а в результаті отримують збитки. Наприклад, через відсутність досвіду та експертизи українські фермери поки що не можуть виростити якісну цвітну капусту.

«Більш дешеве насіння показало себе значно краще, ніж дороге преміальне, за багатьма параметрами. Тому перед тим, як обирати, з ким співпрацювати, краще запитувати не у менеджерів компаній, а у практиків, фермерів. Вони бачать картину зсередини і можуть поділитися своїм позитивним і негативним досвідом та економічним ефектом», — продовжує виробник.

Фермер готовий поділитися набутим досвідом. Так, багато тонкощів є під час застосування добрив за крапельного зрошення. 

«Як правило, аміачна селітра в 95% використовується для зернових господарств. Добриво постачається у біг-бегах, і щоб гранули не злипалися, до нього додають антизлежувач, який є по суті жиром. Коли аміачну селітру застосовують для систем крапельного зрошення, вона, потрапляючи разом із водою в трубку, забиває отвори. Проблема вирішується дуже просто — після розчинення гранул утворений жировий наліт можна зняти за допомогою черпака. Лише завдяки цьому можна отримати на 20% більше врожаю», — пояснює Роман Пасічник.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua