Релоковане овочеве підприємство отримало грант на будівництво теплиць

27 вересня 2024, 15:28 521

Релоковане підприємство з Каховки ТОВ «Поділля Овочі» знайшло на Тернопольщині партнерів серед місцевих зерновиків, яким було цікаво займатися овочами. Завдяки обʼєднанню зусиль у 2022 році побудували пів гектара плівкових тунельних теплиць.

Про це AgroPortal.ua розповів власник підприємства ТОВ «Поділля Овочі» Роман Пасічник. 

За його словами, перший грант на будівництво котельні отримали від данського фонду DRC.

propData.content.image
Роман Пасічник, власник підприємства ТОВ «Поділля Овочі»

У 2023 році подали заявку на державну допомогу та виграли грант на 1,6 га теплиць. Отримали від держави 7 млн грн з формулою 70% на 30%, де 70% дає держава, а решта  власні кошти. Фактично вийшло 50 на 50. Але це великий поштовх, плюс це дисциплінує нас як господарство, адже ми зобов'язані одразу після отримання гранту додатково працевлаштувати людей. Наразі таких 24 особи. Господарство і далі розширюється, планує створювати нові робочі місця. Завдяки цьому держава отримає ще більше грошей у вигляді податків із зарплати і на прибуток, військового збору.

Також підприємство отримало грант від німецького уряду, цей конкурс в Україні проводив холдинг «Астарта-Київ». Завдяки цій допомозі пройшли навчання та придбали обладнання для автоматизації теплиць. 

propData.content.image
Роман Пасічник, власник підприємства ТОВ «Поділля Овочі»

Всі клапани відкриваються автоматично, встановлені датчики температури та вологості. Оптимальні параметри задаються по кожній культурі, зробити це вручну на площі 2,1 га неможливо. Також маємо метеостанцію, що відстежує дані по кожному тепличному об'єкту. Всі ці заходи збільшили врожайність на 25-30%.

Зараз підприємство проводить оптимізацію по культурах, насінню, добривах і планує наступного року подаватися ще на один грант, якщо дана програма буде доступна. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua