Випробування дощем: аграрії не можуть зібрати соняшник та кукурудзу

06 жовтня 2022, 07:00 6018

У ТОВ «Агрофірма «Псьол», що на Сумщині, завжди намагаються дотримуватися всіх сучасних технологій та практик. Зазвичай завершували збирати кукурудзу ще до нового року. Соняшник, відповідно, ще раніше.

Про це AgroPortal.ua розповів директор із розвитку ТОВ «Агрофірма «Псьол» Віталій Калініченко.

«Для нас це багаторічна практика, адже це дозволяє отримати кінцевий продукт значно вищої якості. Цей же рік, окрім початку бойових дій (а значна кількість орендованих компанією земель розташована безпосередньо на кордоні), відзначився ще й рекордними для нашого регіону опадами — у вересні випала їх подвійна кількість. Звичайно, це негативно впливає на кукурудзу, та особливо на соняшник, збирання якого вже потрібно було розпочати», — зазначає Віталій Калініченко.

Водночас він все ж сподівається, що погода налагодиться, як обіцяють, уже наступного тижня, і вдасться зібрати соняшник, а потім і кукурудзу. 

Віталій Калініченко, директор із розвитку ТОВ «Агрофірма «Псьол»

Наразі нас стримують тільки погодні умови. Все решта готове в повномі обсязі — і техніка, і фахівці, і паливно-мастильні матеріали, і приміщення для зберігання.

Одноосібник з Полтавщини Руслан Криса також планує зібрати все з поля, щойно погода буде сприятливою. 

«Я обробляю близько 15 га — сію пшеницю, соняшник та кукурудзу. Через затяжні дощі осінню посівну ще не встиг провести. Надмірні опади негативно впливають на соняшник, він уже починає гнити. Щодо кукурудзи, яка займає площу 1,5 га, то і раніше, і цього року на перезимівлю я її не залишав і залишати не збираюся. Чекаю погоди і відразу в поле», — зазначає аграрій. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua