Українська компанія розробила унікальну технологію для промислового вирощування зелені

18 грудня 2022, 10:30 6001

Сьогодні компанія GREEN FUTURE пропонує технологію вирощування базиліку, за якою реально можна отримати 3-3,5 кг/м2. Такого показника в Україні не видає жодна вертикальна ферма чи тепличний комплекс.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник компанії GREEN FUTURE Віктор Шулешко.

«Я відвідав 80% тепличних комплексів по Україні. В усіх них освітлення приблизно 18 годин, у деяких — навіть 20. У нас же освітлення лише 12 годин у режимі «схід-захід». Проміжок, скільки воно буде набирати максимальну освітленість і збавляти, грає дуже велику роль. У нас є технологія і є світильники із найвищою ефективністю», — зазначає Віктор Шулешко.  

За його словами, першою задачею, яку вони ставили перед собою, було збільшення ефективності світлодіодного освітлення. У Дніпрі вони побудували свою маленьку лабораторію на площі 40 м2, де на стелажах вирощували за власною технологією найбільш дороговартісну культуру — базилік. За власно розробленою інтелектуальною системою їм вдається повністю знімати всі дані, як розвивається рослина, керувати світильниками та режимами. Вже під час війни побудували бомбосховище на 200 м2 гідропоніки, вийшло 16 незалежних один від одного контурів.

В компанії ще не знають чіткої технології вирощування салату, та й проблем додало відключення світла. Але над цим працюють, салат росте, реалізовувати його планують на Дніпропетровщині. 

На даний час 90% прибутку компанії з освітлення припадає саме на агроосвітлення. GREEN FUTURE — перша компанія за якістю та кількістю, яка робить агроосвітлення LED. Саме вона має найбільше постачань і найбільше закритих площ по Україні.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua