Українцям може не вистачити гречки

29 серпня 2024, 08:41 834

Цього року в Україні було засіяно гречкою 87 тис. га. Аграрії вже зібрали врожай з площі понад 4 тис. га, середня врожайність культури складає 1,4 т/га.

Про це AgroPortal.ua розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. 

В асоціації прогнозують негативну тенденцію врожайності порівняно з двома минулими роками. Це пов'язано з тим, що у період цвітіння культури в Україні панувала аномальна спека, яка негативно відобразилася на розвитку рослин загалом, а також на зав'язуванні та формуванні врожайності. 

«З огляду на те, що цього року гречкою засіяно всього 87 тис. га, і зважаючи на врожайність приблизно 1 т/га, ми розраховуємо на середній валовий збір 85-90 тис. т», — зазначив Сергій Громовий.

Він попередив, що за таких прогнозів внутрішній ринок України може недоотримати достатньої кількості крупи. Наразі достеменно невідомо, яка точна кількість населення проживає в Україні. За попередніми даними, сьогодні в країні залишилося 25 млн осіб, і якщо врахувати, що середній показник споживання гречки однією людиною за останні 5 років становить 3 кг, то виходить, що потреба внутрішнього ринку складає 75 тис. т. А валовий збір, який прогнозують у Міжнародній асоціації гречки, становить 90 тис. т, відповідно, забезпечення внутрішнього ринку буде на рівні 60 тис. т гречаної крупи. Таким чином, цьогорічний врожай не покриє потреби українського ринку.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua