Посівний клин під горохом зміщується на північ

14 жовтня 2024, 10:28 340

Горох добре росте в помірному кліматі з достатньою кількістю опадів. Він чутливий до посухи, тому важливо забезпечити достатню вологість ґрунту. Найкраще підходять легкі та середні суглинки з хорошою аерацією та дренажем. Крім того, культура не любить кислих ґрунтів.

Про це AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

За його словами, до повномасштабного вторгнення рф на територію України у 2021 році лідерами за обсягами виробництва гороху були південні регіони країни та частина Слобожанщини. Запорізька область забезпечувала близько 23,4% загального збору, Миколаївська — 9,9%, а Харківська — 9,2%.

«Воєнні дії на території нашої держави, безперечно, змінили структуру посівів. У 2023 році на перше місце з виробництва гороху вже вийшла Одещина, частка збору якої у загальному доробку досягла 31,5%, а Миколаївщина наростила свою частку до 16,2%. Водночас послабшали позиції Харківщини — до 6,2%. Стабільний показник виробництва культури на Кіровоградщині — 7,5-8% загальнодержавного збору. Ці регіони більш як на 60 % забезпечують Україну горохом», — зазначає Олександр Нечипоренко.

Водночас науковець додає, що світова кліматична криза також впливає на зони вирощування даної сільськогосподарської культури.

«Зміни в температурному режимі та кількості опадів призводять до певного поступового зміщення посівного клину гороху на північ — в регіони з більш сприятливими умовами, де раніше, за наявності значного поголівʼя, вирощувався основний вал цієї цінної кормової культури. Адже найкращі умови для вегетації гороху — 450–600 мм опадів за рік та вологість ґрунту 60-80% найменшої вологоємності, що нині далеко не характерно для нашого півдня», — зазначає він.

Олександр Нечипоренко також звертає увагу, що це досить світлолюбна культура й належить до рослин довгого дня. Все це вимагає сучасних адаптивних агротехнічних прийомів вирощування та вибору інноваційних сортів гороху, стійких до нових кліматичних умов.