Переробники відмічають низьку кількість та якість цьогорічного врожаю

30 листопада 2024, 10:25 1802

Спекотне літо внесло корективи і вплинуло на врожайність і якість зерна. Ставки аграріїв на прибуткові культури не спрацювали. Наприклад, соя, на яку фермери покладали надії, забезпечила не той результат, на який сподівалися. Фахівці-лаборанти елеваторів також відмічають низьку якість цьогорічного зерна.

Про це AgroPortal.ua повідомила керівниця лабораторії дільниці «Чорнобаївський елеватор» ПП «Віктор і К» Альона Лесечко. Цей елеваторний комплекс збудували минулого року. Він складається повністю з обладнання українського виробника LUBNYMASH та призначений суто для зберігання та сушіння  сої.

propData.content.image
Альона Лесечко, керівниця лабораторії дільниці «Чорнобаївський елеватор» ПП «Віктор і К»

Соя цьогоріч має дуже низький вміст протеїну, крім того, надходить дуже багато зеленої сої. Інколи ми повертаємо партії, оскільки показники не відповідають нормам. Для нас як переробників важливий вміст протеїну в сої, показник нижче 36% ми не пропускаємо на елеватор. Цього року показник протеїну здебільшого дуже низький, в межах 30-31%. Торік протеїн сягав 40-41%. Також і вихід сої дуже малий: раніше ми приймали 1-3 т зерна на день, а сьогодні — 0,5 т.

Проте соняшник, хоча й надходить у меншій кількості, показник олії демонструє хороший. Альона Лесечко каже, що базисний показник вмісту олії в соняшнику на елеваторі становить 48%, минулого року зерно містило 44-46%.

Проєкт #СушиPRO100 реалізується за підтримки компаній LUBNYMASH & GRECO GROUP


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua