Органічний мед дає додатковий дохід пасічникам

29 серпня 2024, 12:48 1557

Ферма «Пасіка 21» істотну надбавку до дохідної частини бюджету, окрім інших проєктів, формує завдяки органічному продукту.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів голова ради директорів «Пасіка 21» Сергій Шаронін.

Хоча, за його словами, далеко не весь вироблений мед проходить увесь комплекс тестів на органічність — як правило, заважає пилок ГМ-посівів.

Водночас Сергій Шаронін додає, що частина меду в бочках йде на експорт партіями по 20 т, частина залишається на складі для подальшого фасування в дрібну тару протягом року.

«Фасований мед йде на внутрішній ринок або на експорт під брендом фасувальника або покупця/імпортера. Ми маємо свої торгові марки і досвід торгівлі вроздріб, але зараз роздрібним продажем на внутрішньому ринку не займаємося. Здебільшого тому, що виробляємо великі обсяги, які просто і швидко на внутрішньому ринку не реалізувати», — зазначає він.

Окрім цього, тут створили технологію для низькотемпературної (без нагріву) переробки найбільш недооціненого і наймасовішого меду в Україні — соняшникового, підвищуючи не тільки його органолептичні та смакові властивості, а й дохід.

«На жаль, більшість експортерів України продають мед як сировину. Причина проста: переробляти мед можна, тільки фасуючи його. А щоб продавати фасований продукт, потрібно мати зовсім інші навички, розвинену службу маркетингу і достатній капітал (виробничий доробок і кредитування угод). Скажімо так: це істотно складніше і далеко не в усіх є здібності та сили», — зазначає виконавчий директор «Пасіка 21» Ярослав Білик.