Названо топ-3 культури, посівні площі під якими змінилися найбільше

22 червня 2024, 09:20 2483

Як і в попередні роки, в Україні найбільші посівні площі займають три зернові культури — пшениця, кукурудза, ячмінь і три олійні — соняшник, соя, ріпак.

Про це AgroPortal.ua повідомила аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Світлана Литвин.

propData.content.image
Світлана Литвин, аналітик УКАБ

Це пов’язано зі значним стабільним попитом на ці культури на світовому ринку. Водночас Україна виробляє значно більше продовольства, ніж споживає самостійно. За нашими оцінками, 2024 року топ-3 культури за площами посіву виглядають доволі традиційно: соняшник — 5,3 млн га, пшениця — 4,4 млн га та кукурудза — 3,9 млн га.

Світлана Литвин зазначає, що серед топ-3 культур, посівні площі яких змінилися найбільше цього року порівняно з попереднім:

  • соя — +16%, до 2,1 млн га. Останні два роки в умовах війни вона була ледве не єдиною прибутковою культурою. Саме тому і спостерігається збільшення посівних площ;
  • ячмінь — - 6%, до 1,4 млн га. В умовах війни ця культура була найбільш збитковою серед усіх видів зернових та олійних, що і пояснює зміну посівних площ;
  • пшениця — - 4%, до 4,4 млн га. Тут вплив мали несприятливі погодні умови восени минулого року під час посіву озимої пшениці під урожай-2024 (недостатня кількість вологи), тож деякі аграрії не ризикнули її сіяти. Частково це було компенсовано збільшенням посівів ярої пшениці, однак не дозволило наздогнати показник 2023 року. 

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua