На Херсонщині катастрофічно не вистачає сезонних працівників для збору черешні

17 травня 2024, 12:45 1981

У СТОВ «Енограй» (ТМ FruitOk) на Херсонщині планують розпочати збір черешні наприкінці травня на початку червня. Найбільшою проблемою на підприємстві залишається відсутність сезонних працівників.

Про це AgroPortal.ua розповів агроном господарства СТОВ «Енограй» Віталій Крупа.

propData.content.image
Віталій Крупа, агроном СТОВ «Енограй»

У нас катастрофічно не вистачає людей. На Херсонщині ситуація нестабільна, важка, люди виїздять, бояться йти працювати. Раніше на збір ягоди сюди їхали з усіх областей України. Але гуртожиток, де раніше проживали сезонні працівники, знищили окупанти, тому немає можливості привезти людей на роботу, та й через існуючу небезпеку не привезеш нікого.

Ціну, за якою продаватимуть ягоду, поки не називають, ближче до достигання ягоди орієнтуватимуться по ситуації на ринку. Адже через низьку купівельну спроможність українці купують переважно овочі борщового набору та продукти, які споживають кожного дня, а фрукти — це десерт. Тому на високу ціну у СТОВ «Енограй» не розраховують.

«Але зважаючи на те, що паливо та ЗЗР дуже дорогі, хотілося б, звичайно, високої ціни, щоб хоча б мінімум заробляти, а не просто відпрацювати сезон, аби працювати», — зазначає Віталій Крупа.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua