Для господарств, які займаються овочевою групою, дизель потрібен хоч і не у великих кількостях, але постійно: на обробку городини, збирання врожаю та його реалізацію. Сьогодні фермери зіштовхнулися з проблемою — через відсутність пального не можуть вивезти перші вирощені овочі на реалізацію

Про це AgroPortal.ua розповів засновник і керівник господарства Organic Garden Андрій Калиняк.

«У нас уже готовий до реалізації редис, є кілька напрацювань щодо варіантів збуту, але на Львівщині немає пального, тож зараз знаходимося в процесі пошуку можливості доставити продукцію до споживачів. Взагалі в регіоні ситуація з пальним неприємна: у районному центрі дизель за минулий тиждень з’явився лише один раз, діють обмеження на придбання 20 л, мережі заправних станцій не укладають нових договорів. Так, за тиждень вдалося придбати лише 100 л пального»

Незважаючи на війну, підприємство продовжує активно працювати та вирощувати виключно органічну овочеву продукцію. Також вдалося засадити всі заплановані площі овочевою групою — 6 га.

«Щоправда, цього сезону ми зменшили асортимент. Вирощуємо зелень, салати, огірок, кабачок, редис. Зелень і салат плануємо на продаж, а з овочів виготовлятимемо консервацію. Запустили цех із консервації овочів та виробництва джемів», — розповідає Андрій Калиняк.


Для довідки: Organic Garden — органічне господарство у Львівській області (село Райнова), яке працює з органічними продуктами ще з 2017 року та має Органічний Сертифікат, що регулюється нормами ЄС (Organic Standard). Господарство має в обробітку 9 га на краплинному зрошуванні, 2 великі теплиці для розсади та томатів, власні холодильні камери, авторефрижератор для швидкої доставки.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

В Україні діють кілька програм підтримки виробників органіки В Україні діють кілька програм підтримки виробників органіки

Багато виробників органічної продукції з початком війни зіткнулися з проблемами у забезпеченні продовження свого виробництва. 

Фермерство в умовах війни. Чому Дунайський аграрій ніколи не вийде з органіки Фермерство в умовах війни. Чому Дунайський аграрій ніколи не вийде з органіки

«Дунайський аграрій» — одне з перших господарств в Україні, яке розпочало займатися виробництвом органічної продукції — на сьогодні має під органікою 2,2 тис. га і виробляє понад 50 позицій органічних продуктів. Незважаючи на війну в країні, непрогнозованість ситуації та ризики, підприємство не збирається відмовлятися від вирощування органічної продукції. 

Мультимедіа