Аналітик: У 2021/22 МР Україна буде ключовим експортером кукурудзи

17 лютого 2022, 16:22 895

Світове виробництво основних зернових культур (пшениці, ячменю та кукурудзи) цього сезону прогнозується в обсязі більше ніж 2,1 млрд т. Кукурудза у структурі виробництва цих зернових займає 57% — 1,2 млрд т.

Про це під час спеціалізованого вебінару «Насіння кукурудзи — інновації, ризики, перспективи» в межах SEED FORUM-2022 повідомив керівник служби бізнес-проєктів ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

«Внутрішнє споживання кукурудзи становитиме 1,18 млрд т, ще 25 млн т складе профіцит пропозиції цієї зернової на світовому ринку. Відповідно, сформується більший експортний потенціал у поточному сезоні, пожвавиться торгівля, і відбудеться незначне відновлення перехідних запасів. Це має створити тиск на ціни, але з урахуванням ряду економічних факторів поки що значного зниження цін немає. Проте все може змінитися у другій половині сезону», — говорить він.

Ключовими експортерами кукурудзи у 21/22 МР будуть США, Бразилія, Аргентина та Україна. При цьому приріст експортного потенціалу прогнозується для України (34 млн т проти 24 млн т у 20/21 МР) та Бразилії (43 млн т проти 21 млн т у 20/21 МР). Водночас для США та Аргентини прогнозується його зниження: США — 62 млн т проти 70 млн т у 20/21 МР, Аргентина — 39 млн т проти 40 млн т у 20/21 МР.

«Але для Бразилії через засуху, яка зараз спостерігається в країні, приріст може бути не таким суттєвим, і тому Україна буде одним із ключових експортерів на світовому ринку», — зауважує Андрій Купченко.

Серед імпортерів на першому місці, як і в попередніх сезонах, знаходиться Китай, після нього — Мексика та Японія. 

«У 20/21 МР Китай суттєво наростив обсяги закупівель кукурудзи (до 30 млн т), цього сезону очікуються не набагато менші (26 млн т), але Китай — непередбачуваний, і ці цифри можуть дуже різко змінюватися. Мексика та Японія, чиїм традиційним постачальником кукурудзи є США, навпаки, мають стабільні обсяги закупівель. Так само як і Європейський союз — традиційний ринок для України», — говорить Андрій Купченко.

Також він пояснює, чому попри збільшення виробництва зернових у США, експортний потенціал цієї країни зменшується порівняно з попереднім сезоном. Причина — у збільшенні власного споживання зернових і, зокрема, кукурудзи. Цю зернову у США найбільше використовують у біоетанольній галузі, яка, з одного боку, перебуває на підйомі через високі ціни на нафту, а з іншого — там зараз формуються великі запаси цього біопалива.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua