Переможний хліб. Про роботу крафтової пекарні із Запоріжжя

12 січня 2024, 05:50 2265

Зростання вартості закупівлі сировини неминуче тягне за собою здорожчання самої продукції. Тож на деякі позиції крафтової пекарні «Панібулка» ціни піднялися, але незмінним лишився фірмовий хліб «Переможний» вартістю 30 грн за 600 грамів. До нашої Перемоги його ціна не зросте ні на копійку. До того ж 10% від продажу цього хліба акумулюється та передається у вигляді донатів на ЗСУ.

Про це AgroPortal.ua розповів власник крафтової пекарні «Панібулка» із Запоріжжя Олег Огієнко. 

Олег Огієнко, власник крафтової пекарні «Панібулка»

Ідея займатися крафтовою випічкою виникла на початку 2016 року. До цього був кухарський та кондитерський досвід. Перший майстер-клас, на якому спробував працювати з виробами на живій заквасці, був від Дениса Суховія, коли він приїздив до Запоріжжя з дводенною програмою. Після цього почав опановувати пекарську справу сам: відео на YouTube, література, знайомився та відвідував майстер-класи інших пекарів-крафтярів. Це Олена Железняк та Артур Фірак, Ігор Лаврешин, Андрій Пивовар, Степан Савчін, Вадим Россоха, Олексій Олександров. Також листувався з іноземними колегами.

Першими професійними виробами крафтової пекарні «Панібулка» були булочки для бургерів для сегменту HoReCa рідного міста. Потім почали виготовляти хліб на живій заквасці, булочки для хот-догів, торти, еклери, тістечка, пироги, пиріжки, кекси. На Великдень тут готують панеттоне та класичні паски, на Різдво — штолени.

«Наразі є постійний попит на булочки для сегменту HoReCa, крафтовий хліб, пироги та кондитерські вироби для населення. Продукцію нашого виробництва можна придбати у фірмовій крамниці «Панібулка» в Запоріжжі та на сторінці в Instagram. У самому закладі можна замовити наші вироби у готовому вигляді — поїсти на місці або взяти з собою», — зазначає Олег Огієнко.

За словами власника пекарні, вони використовують сировину здебільшого локального виробництва. 

«На початку вторгнення багато людей виїхало з міста, тож обсяги виробництва зменшились, але асортимент залишися майже незмінним — випічка, кондитерські вироби, напівфабрикати та продукція наших партнерів-крафтярів», — продовжує він.

Сьогодні на виробництві крафтової пекарні «Панібулка», окрім власника, працює ще 3 спеціаліста — пекар, кухар з напівфабрикатів та продавець.

«Перед відкриттям нашої фірмової крамниці, оскільки були такі побажання у покупців, почали виробляти напівфабрикати — пельмені, вареники, хінкалі, сирники, голубці, млинці з різними начинками. Використовуємо фарші, начинки та тісто винятково власного виробництва», — підсумував Олег Огієнко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua