Виноград — солодка ягода родом із Грузії

12 листопада 2018, 06:44 4913

Всі ми любимо в холодний осінній вечір випити чашечку гарячого глінтвейну під хороший фільм. Але мало хто замислюється над тим, з якого винограду зроблений напій, адже в світі понад 5 тисяч сортів. Але який з них краще або гірше, і яку користь в собі несе гроно винограду? Редакція AgroPortal.ua зібрала найбільш поширені міфи про виноград і взялася їх розвінчати.

Міф 1. Світлі сорти винограду більш калорійні, ніж темні

Інженер-технолог, харчовик Нелла Куліковська вважає, що колір винограду на калорійність ніяк не впливає. За її словами, калорійність та енергетична цінність і темного, і світлого винограду приблизно однакова.

Міф 2. Виноград слід їсти без кісточок

«Виноградні кісточки містять вітаміни А, Е, К, а також природні олії, які зміцнюють клітини організму і сприяють омолодженню, — розповідає дієтолог-консультант ферми «Татусеві кізоньки» Анастасія Лукаш. — Вживання винограду з кісточками можливо поєднати з м'якоттю. М'якоть допомагає очистити кишечник від шлаків. Але не всім виноград з кісточками корисний! Особливо, якщо є проблеми з ШКТ».

Міф 3. Сортовий виноград корисніший, ніж дикий

«Сортовий виноград і на вигляд кращий, і на смак приємніший. Проте калорій в ньому більше, ніж у дикому, а от вітамінів — менше», — стверджує Нелла Куліковська.

Міф 4. Від винограду набирають вагу

На думку дієтолога-консультанта ферми «Татусеві кізоньки», все залежить від того, яка кількість винограду і о котрій годині була з'їдена за прийом їжі.

«Виноград є висококалорійним. І якщо в першій половині дня невелика кількість не призведе до суттєвих змін у вазі, то в другій половині, коли організм знижує метаболізм, прості вуглеводи у винограді можуть відбитися на відкладенні енергії в жирове депо, — підтверджує Анастасія Лукаш. — Погладшати від винограду можна, якщо вживати його у великих кількостях або з продуктами, які сприяють накопиченню зайвих жирових відкладень».

Міф 5. Кишмиш — найкращий сорт винограду

«Кишмиш має велику перевагу перед іншими сортами винограду — він без кісточок, але не більше того, — розповідає Нелла Куліковська. — Зараз багато сортів прекрасного винограду — і за зовнішнім виглядом, і за смаком».

Міф 6. Виноград можна їсти весь рік

Анастасія Лукаш вважає, що довго виноград не зберігається. І лише натуральний і сезонний виноград, придбаний в кінці літа або восени, є багатим і повноцінним джерелом вітамінів, мікроелементів і мінералів. При довгому зберіганні винограду руйнуються кислоти, а цукор підсилює свою концентрацію, тим самим збільшуючи глікемічний індекс.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua