Міф 1. Світлі сорти винограду більш калорійні, ніж темні
Інженер-технолог, харчовик Нелла Куліковська вважає, що колір винограду на калорійність ніяк не впливає. За її словами, калорійність та енергетична цінність і темного, і світлого винограду приблизно однакова.
Міф 2. Виноград слід їсти без кісточок
«Виноградні кісточки містять вітаміни А, Е, К, а також природні олії, які зміцнюють клітини організму і сприяють омолодженню, — розповідає дієтолог-консультант ферми «Татусеві кізоньки» Анастасія Лукаш. — Вживання винограду з кісточками можливо поєднати з м'якоттю. М'якоть допомагає очистити кишечник від шлаків. Але не всім виноград з кісточками корисний! Особливо, якщо є проблеми з ШКТ».
Міф 3. Сортовий виноград корисніший, ніж дикий
«Сортовий виноград і на вигляд кращий, і на смак приємніший. Проте калорій в ньому більше, ніж у дикому, а от вітамінів — менше», — стверджує Нелла Куліковська.
Міф 4. Від винограду набирають вагу
На думку дієтолога-консультанта ферми «Татусеві кізоньки», все залежить від того, яка кількість винограду і о котрій годині була з'їдена за прийом їжі.
«Виноград є висококалорійним. І якщо в першій половині дня невелика кількість не призведе до суттєвих змін у вазі, то в другій половині, коли організм знижує метаболізм, прості вуглеводи у винограді можуть відбитися на відкладенні енергії в жирове депо, — підтверджує Анастасія Лукаш. — Погладшати від винограду можна, якщо вживати його у великих кількостях або з продуктами, які сприяють накопиченню зайвих жирових відкладень».
Міф 5. Кишмиш — найкращий сорт винограду
«Кишмиш має велику перевагу перед іншими сортами винограду — він без кісточок, але не більше того, — розповідає Нелла Куліковська. — Зараз багато сортів прекрасного винограду — і за зовнішнім виглядом, і за смаком».
Міф 6. Виноград можна їсти весь рік
Анастасія Лукаш вважає, що довго виноград не зберігається. І лише натуральний і сезонний виноград, придбаний в кінці літа або восени, є багатим і повноцінним джерелом вітамінів, мікроелементів і мінералів. При довгому зберіганні винограду руйнуються кислоти, а цукор підсилює свою концентрацію, тим самим збільшуючи глікемічний індекс.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua