Міф 1. Споживати базарне молоко небезпечно
«Багато хто вважає, що коров'яче молоко, яке продають бабусі на базарах, так зване «базарне» молоко, є натуральним, корисним і безпечним продуктом. Купуючи молоко на базарі та споживаючи його, особливо у сирому вигляді, ви ризикуєте своїм здоров'ям», — стверджують експерти проекту «Три молочні продукти на день».
Які загрози для людини несе таке молоко?
На думку експертів, сире молоко є поживним середовищем для розмноження і збереження багатьох видів мікроорганізмів, у тому числі деяких патогенних (хвороботворних) і токсичних (що виробляють отруйні речовини). Через недотримання санітарно-гігієнічних режимів отримання, первинної обробки, транспортування, переробки і реалізації молоко може бути джерелом поширення низки інфекційних захворювань (бруцельоз, туберкульоз, лептоспіроз, лістеріоз та ін.), а також спричиняти харчові отруєння.
Ступінь забруднення сирого молока мікроорганізмами залежить від багатьох чинників, серед яких найважливішими є:
Міф 2. Тверді сири надто жирні
За словами дієтолога-консультанта Eat Easy Анастасії Лукаш, це твердження є вірним лише наполовину. «Тверді сири дійсно більш жирні, ніж напівтверді, м'які чи ропні сири. І це логічно, адже сама технологія виробництва твердих сирів направлена на концентрацію молочних жирів, які обумовлюють підсумкову палітру смаків сирів цієї категорії, — говорить вона. — Ось тільки поріг жирів, які людина може комфортно засвоїти, індивідуальний. І якщо для однієї людини тверді сири бажано виключити з раціону або зменшити, то для іншої людини цей продукт не має жодної загрози».
Крім того, дієтолог рекомендує звернути увагу, що при середньому відсотку жирів у твердих сирах 35-40%, є тверді сири або напівтверді з вмістом жиру 5-17%: Viola Polar, Грюнландер, Гаудетте, Ольтермані тощо.
Міф 3. Щоденну норму молока і молочних продуктів можна замінити іншими продуктами, багатими на кальцій
Експерти проекту «Три молочні продукти на день» зазначають, що кальцій міститься не лише в молочних продуктах. Але саме при вживанні молока і кисломолочних продуктів кальцій засвоюється набагато краще, оскільки його засвоєнню організмом багато в чому сприяють вітамін D, лактоза, амінокислоти, що містяться в молоці та кисломолочних продуктах. 250 мл молока містить 300 мг кальцію. Це стільки, скільки міститься в 7 сардинах (разом з кістками), 2,5 склянках сирої капусти броколі, 3 склянках арахісу або 4 склянках чорної квасолі.
Міф 4. Від молочних продуктів гладшають
«Людина гладшає не від молочних продуктів, а від споживаної кількості та ступеню засвоюваності лактози або інших речовин, які входять до складу молочних продуктів, — говорить Анастасія Лукаш. — Корови отримують гормони росту, антибіотики, ГМО-корми, щеплення і вплив токсичних умов. Тож не дивно, що багато людей відчувають негативні наслідки від вживання пастеризованого коров'ячого молока. Тому, щоб не погладшати, варто звернути увагу на молочні продукти з козячого молока, адже жирові кульки в козячому молоці набагато дрібніші, ніж у коров'ячому, тому краще засвоюються організмом. При жирності 4-4,4%, козяче молоко засвоюється практично на 100%. Містить менше лактози, ніж коров'яче. Амінокислотний склад козячого молока близький до жіночого молока і найбільш підходящий для людини».
Анастасія вважає, що питання стоїть не в шкідливості категорії, а в рівні її якості та кількості спожитої продукції. Їсти потрібно все, але в міру і якісне. А щоб вибирати якісні продукти, потрібно знати, хто з виробників працює за системою HACCP.
Міф 5. Натуральне молоко не може тижнями стояти у холодильнику
«Напевно, ви зустрічали в супермаркетах молоко з незвично тривалим терміном зберігання і дивувалися, як таке може бути. До того ж продається таке молоко часто не на «холодній» полиці, а просто в залі. Щось тут не так — думали ви, адже натуральний продукт не може так довго зберігатися. Виявляється, може, якщо це ультрапастеризоване молоко, — розповідають експерти проекту «Три молочні продукти на день». — Ніякого секрету в цій сучасній технології немає: миттєвий нагрів вбиває всі шкідливі бактерії і спори, миттєве охолодження і розлив у спеціальне багатошарове пакування — картонні пакети. Пакет, до речі, не тільки захищає молоко від повітря, тепла, світла, вологи і бактерій, але і оберігає продукт від нагрівання. Тому таке молоко може спокійно зберігатися і при кімнатній температурі».
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua