Чи так страшні молочні продукти, як про них говорять?

11 липня 2019, 06:35 4489

Останні декілька років саме молочні продукти знаходяться в епіцентрі обговорення: чи корисне коров'яче молоко, чи безпечні йогурти для споживання, чи можна дітям їсти свіжий сир? Ці та інші запитання практично щодня постають перед українськими споживачами. Редакція AgroPortal.ua за допомогою експертів обрала найпопулярніші міфи про молочні продукти та взялася їх розвінчати.

Міф 1. Споживати базарне молоко небезпечно 

«Багато хто вважає, що коров'яче молоко, яке продають бабусі на базарах, так зване «базарне» молоко, є натуральним, корисним і безпечним продуктом. Купуючи молоко на базарі та споживаючи його, особливо у сирому вигляді, ви ризикуєте своїм здоров'ям», — стверджують експерти проекту «Три молочні продукти на день».

Які загрози для людини несе таке молоко?

На думку експертів, сире молоко є поживним середовищем для розмноження і збереження багатьох видів мікроорганізмів, у тому числі деяких патогенних (хвороботворних) і токсичних (що виробляють отруйні речовини). Через недотримання санітарно-гігієнічних режимів отримання, первинної обробки, транспортування, переробки і реалізації молоко може бути джерелом поширення низки інфекційних захворювань (бруцельоз, туберкульоз, лептоспіроз, лістеріоз та ін.), а також спричиняти харчові отруєння.

Ступінь забруднення сирого молока мікроорганізмами залежить від багатьох чинників, серед яких найважливішими є:

  • стан здоров'я корови (використання молока від корови, хворої на мастит);
  • дотримання гігієни при доїнні (використання брудної тари, фільтрувальних матеріалів);
  • дотримання особистої гігієни господині (наявність гнійничкових захворювань у людини, що контактує з молоком);
  • поганий догляд за коровою;
  • створення необхідних умов для зберігання молока після доїння;
  • якість кормів.

Міф 2. Тверді сири надто жирні

За словами дієтолога-консультанта Eat Easy Анастасії Лукаш, це твердження є вірним лише наполовину. «Тверді сири дійсно більш жирні, ніж напівтверді, м'які чи ропні сири. І це логічно, адже сама технологія виробництва твердих сирів направлена на концентрацію молочних жирів, які обумовлюють підсумкову палітру смаків сирів цієї категорії, — говорить вона. — Ось тільки поріг жирів, які людина може комфортно засвоїти, індивідуальний. І якщо для однієї людини тверді сири бажано виключити з раціону або зменшити, то для іншої людини цей продукт не має жодної загрози».

Крім того, дієтолог рекомендує звернути увагу, що при середньому відсотку жирів у твердих сирах 35-40%, є тверді сири або напівтверді з вмістом жиру 5-17%: Viola Polar, Грюнландер, Гаудетте, Ольтермані тощо.

Міф 3. Щоденну норму молока і молочних продуктів можна замінити іншими продуктами, багатими на кальцій

Експерти проекту «Три молочні продукти на день» зазначають, що кальцій міститься не лише в молочних продуктах. Але саме при вживанні молока і кисломолочних продуктів кальцій засвоюється набагато краще, оскільки його засвоєнню організмом багато в чому сприяють вітамін D, лактоза, амінокислоти, що містяться в молоці та кисломолочних продуктах. 250 мл молока містить 300 мг кальцію. Це стільки, скільки міститься в 7 сардинах (разом з кістками), 2,5 склянках сирої капусти броколі, 3 склянках арахісу або 4 склянках чорної квасолі.

Міф 4. Від молочних продуктів гладшають 

«Людина гладшає не від молочних продуктів, а від споживаної кількості та ступеню засвоюваності лактози або інших речовин, які входять до складу молочних продуктів, — говорить Анастасія Лукаш. — Корови отримують гормони росту, антибіотики, ГМО-корми, щеплення і вплив токсичних умов. Тож не дивно, що багато людей відчувають негативні наслідки від вживання пастеризованого коров'ячого молока. Тому, щоб не погладшати, варто звернути увагу на молочні продукти з козячого молока, адже жирові кульки в козячому молоці набагато дрібніші, ніж у коров'ячому, тому краще засвоюються організмом. При жирності 4-4,4%, козяче молоко засвоюється практично на 100%. Містить менше лактози, ніж коров'яче. Амінокислотний склад козячого молока близький до жіночого молока і найбільш підходящий для людини».

Анастасія вважає, що питання стоїть не в шкідливості категорії, а в рівні її якості та кількості спожитої продукції. Їсти потрібно все, але в міру і якісне. А щоб вибирати якісні продукти, потрібно знати, хто з виробників працює за системою HACCP.

Міф 5. Натуральне молоко не може тижнями стояти у холодильнику

«Напевно, ви зустрічали в супермаркетах молоко з незвично тривалим терміном зберігання і дивувалися, як таке може бути. До того ж продається таке молоко часто не на «холодній» полиці, а просто в залі. Щось тут не так — думали ви, адже натуральний продукт не може так довго зберігатися. Виявляється, може, якщо це ультрапастеризоване молоко, — розповідають експерти проекту «Три молочні продукти на день». — Ніякого секрету в цій сучасній технології немає: миттєвий нагрів вбиває всі шкідливі бактерії і спори, миттєве охолодження і розлив у спеціальне багатошарове пакування — картонні пакети. Пакет, до речі, не тільки захищає молоко від повітря, тепла, світла, вологи і бактерій, але і оберігає продукт від нагрівання. Тому таке молоко може спокійно зберігатися і при кімнатній температурі».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua