Виробником продукції торгової марки Gaderia є підприємство «Львівський сад», засноване 2014 року з площею садів понад 70 га. Насадження компанії розташовані в екологічно чистій місцевості — поблизу села Стільсько.
У господарстві вирощують яблука за інтенсивною технологією. Частину з них експортують, частину — реалізують на внутрішньому ринку, а решту переробляють на соки прямого віджиму, яблучний оцет і нектар.
«У наших садах вирощується 11 сортів яблук. Ми надаємо перевагу таким: Гала, Фуджі, Голден Делішес, Ред Джонапринц, оскільки саме вони є найоптимальнішими для львівської місцевості, де розташоване наше підприємство», — коментує директор ТОВ «Львівський сад» Володимир Голиш.
Він переконаний, що для успішного садівничого бізнесу слід першочергово звертати увагу на якісні саджанці. Сама ж компанія, керуючись цим принципом, частину посадкового матеріалу придбала за кордоном, в іменитих розсадниках Girba, Gruber Genetti.
Технологія вирощування яблук — інтенсивна, зокрема за допомогою GPS вдалося закласти сад, що дало свої переваги в майбутньому під час встановлення захисних сіток. У господарстві використовується техніка європейського виробництва (трактори, косарки), завдяки якій вдається якісно обробляти сад. Особлива увага приділяється поливній системі, тут вона автоматизована, із краплинним зрошенням і фертигацією, що полегшує обробку та внесення добрив із поливом.
«Я впевнений, що любов до саду й автоматизація процесів у ньому, мінімізація робочої сили, сучасна техніка — це ті кити, на яких тримається успішний садівничий бізнес», — ділиться Володимир Голиш.
Збір урожаю у «Львівському саду» відбувається вручну, одразу ж проводиться первинне сортування. Так, яблука третього сорту, спрямовані на переробку, збираються окремо. Потім продукцію сортують за допомогою сучасного обладнання Maf Roda — таким чином розпізнаються дефекти, аналізується нерівність плоду на його шкірці та під нею. Працівники покращують фотоаналізатор лінії та систему, яка сканує фрукт за кількома параметрами. Відсортовані яблука зберігаються в камерах РГС, кожна з яких вміщує близько 130-140 т, де вдається значно довше тримати урожай на відміну від повітряного середовища. Так плоди триваліше зберігають твердість і характерне забарвлення.
У 2022-му зібрані яблука експортували до Обʼєднаних Арабських Еміратів, Швеції, Азербайджану. Наразі компанія постачає урожай до країн Перської затоки: Саудівської Аравії, Катару, Кувейту та ЄС, одночасно в планах розширити експорт до острівних держав, а саме — Мальдів, Мадагаскару, Кіпру. Регулярно надходять пропозиції співпраці з інших країн, але не завжди вони перетворюються на підписання контрактів і відвантаження товару. Паралельно «Львівський сад» представлений в українських торговельних мережах: «Новус», «АТБ», «Альянс-маркет».
Ще одним напрямом роботи є переробка продукції. Компанія виготовляє соки прямого віджиму, яблучний оцет і нектар — усе під торговельною маркою Gaderia. Для виготовлення соків використовується обладнання австрійської компанії Voran. В асортименті торгової марки Gaderia є кілька різновидів соків: яблучний, яблучно-полуничний, яблучно-грушевий, яблучно-морквяний, яблучно-виноградний.
«Наші соки вже доступні для гостей готелю Emily Resort і відпочинкових комплексів у Буковелі. Виготовляємо і яблучний оцет — фільтрований та нефільтрований, обʼємом 0,25 л або 0,5 л. Ми працюємо з відданістю власній справі та любовʼю до кожного клієнта», — додає Володимир Голиш.
Gaderia переважно самостійно вирощує сировину, однак частину фруктів таки закуповує у місцевих фермерів. На день вдається виготовити 2-2,5 т соку, а на місяць — 5 т оцту.
Нещодавно Gaderia випустила нову лінійку бальзамічних оцтів, куди увійшли яблучний, лохиновий та малиновий смаки. Новинки витримуються більше року в дубових бочках, натурально ферментуються без використання цукру, барвників чи прискорювачів.
Наразі до замовлення вже доступні:
Загалом лідерами продажу залишаються яблучний сік і неочищений оцет.
Водночас торговельна марка Gaderia співпрацює з дитячими та медичними закладами, готелями, магазинами, кавʼярнями. У планах — підкорювати нові вершини та розвиватися у різних напрямах.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua