Ферма знаходиться в селі Угорськ, що на Тернопільщині. Місце розташування дійсно унікальне — в межах національного парку «Кременецькі гори».
Ідея створення ферми у подружжя з’явилася після того, як вони прочитали статтю про нестачу продовольства в світі. «Головна ціль нашої ферми — донести меседж, що здорова їжа = здорова нація. На сьогоднішній день більше 80 млн людей в світі лягають спати голодними, а білкова їжа — це новий тренд, який може забезпечити більшу кількість людей їжею. Наприклад, 1 кг телятини може насититись 2 людини, а 1 кг равликів — 4. Та й за ціною виходить дешевше», — розповідає Андрій Свірський.
Сьогодні ферма займає 17 соток землі, з яких можна зібрати 4 т равлика. В Україні 1 кг живої маси равлика коштує 170 грн, а філе — 620 грн.
З власного досвіду Андрій рекомендує розпочинати равликовий бізнес із 4 соток. Для заснування ферми необхідно близько 6 тис. євро з урахуванням поточних та інвестиційних витрат.
Перший рік роботи став для подружжя гірким досвідом. Їх затопило. «Раз на 25 років наше село затоплює. Всі равлики попливли, і ми їх визбирували вечорами, бо ж вони ведуть нічний спосіб життя. Але навіть з огляду на цю ситуацію ми ввійшли в 10-ку кращих у СОК «Український кластер виробників равликів», — зазначає Андрій.
Спочатку на фермі «Дідо Джозеф» орієнтувалися на сировину, яку експортували. Проте 4 місяці тому почали роботу над розробкою кінцевого продукту. «Ми почали співпрацювати з Дубенським консервним заводом, який консервує нашу продукцію. На виході ми маємо такі продукти: консервовані равлики, вакуумне філе та печінка равлика. Наразі, на равликову ікру проходимо стандартизацію», — говорить Свірський.
Ферма входить також до ГО «Українська асоціація виробників равликів», яка має осередок у Тернополі. Дружина Андрія Іванна є її керівником. Головна задача асоціації — обмін досвідом, який допомагатиме у створенні, підтримці сімейних та високотехнологічних равликових ферм.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua