Miкрогрін у кожен дім, або Новий спосіб отримати 300% рентабельності

10 травня 2018, 07:22 11725

Мікрогрін — це новий тренд здорової їжі, яку можна вирощувати на власному підвіконні. Крім того, що він є найдешевшим та найпростішим способом отримати поживні речовини, це ще й непогана можливість підзаробити.

Програміст із Харкова Олена Зикіна вже півроку займається вирощуванням мікрозелені, останні два місяці — на комерційному рівні.

 Джерело фото: Facebook // Urban Farm Ukraine

«Все почалося через те, що біля мого будинку не було магазинів, де можна було б купити свіжу зелень. Тому одного дня я вирішила спробувати сама проростити насіння. Через тиждень воно в мене проросло, і я зрозуміла, що хочу цим займатися», — натхненно розповідає свою історію Олена.

Як справжній програміст вона за одну ніч створила сайт та логотип — Urban Farm Ukraine.

 Джерело фото: Facebook // Urban Farm Ukraine

«Спочатку я орієнтувалася на звичайних покупців, пропонувала зелень із доставкою додому: вирощувала її в контейнерах, куди засипала землю чи субстрат, і продавала в такому ж вигляді. Було багато клієнтів, але прийшла зима, і деякі рослини під час доставки перемерзали, — ділиться Олена. — Тому я почала орієнтуватися на ресторани, яких у мене нині 10».

Зараз Urban Farm Ukraine вирощує 12 культур, в тому числі соняшник, горох, гірчицю, червону капусту, буряк, цибулю, кінзу. За смаковими якостями вони більш насичені та корисні, ніж культури повного циклу. Максимальна висота мікрозелені становить 10 см.

 Джерело фото: Facebook // Urban Farm Ukraine

Проте не все так просто. Коли Олена спробувала збільшити об'єми, почалися проблеми.

«Виявилося, що слідкувати за всім тяжко, я на це витрачала весь день, до того ж почали з'являтися бактерії», — бідкається власниця Urban Farm Ukraine.

 Джерело фото: Facebook // Urban Farm Ukraine

До основних плюсів вирощування мікрозелені, за словами Олени, можна віднести:

— час — насіння проростає від 7 до 10 діб;

— маленька площа — її офіс має площу 15 м2;

— місце — можна займатися вирощуванням у квартирі, будинку тощо;

— рентабельність — залежно від культури близько 300%;

—  недороге обладнання — все, що вам знадобиться, — це лотки, стелажі, земля та насіння.

Мінуси цієї справи:

— нерозвинена галузь — багато людей ще не знають про такий продукт;

— практично все насіння обробляється, а для мікрозелені потрібне необроблене, бо тоді в маленькому паростку будуть сконцентровані всі хімічні речовини, до того ж в Україні неширокий асортимент насіння.

 Джерело фото: Facebook // Urban Farm Ukraine

«Розширюватися поки що не збираємося, потрібно налагодити процес із такими об'ємами, — говорить Олена. — Але в мене є мрія, над здійсненням якої я зараз працюю, — це контейнерна ферма. Сподіваюся, що в майбутньому такі ферми будуть стояти в кожному місті України».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua