Що таке здорова їжа для України: мрія чи все-таки гарний бізнес, з'ясовували всією аудиторією — від виробників до експортерів.
Багато хто вважає, що до продуктів здорового харчування належать органічні продукти. Але що ж таке органічні продукти? Це ті продукти, які не передбачають застосування будь-якої агрохімії, гормонів або профілактики за допомогою антибіотиків. Як стверджують експерти, собівартість вирощеної органічної продукції на 1 га завжди нижча, ніж агрохімічної продукції.
Виникає питання: якщо собівартість нижча, то чим можна пояснити велику вартість готового кінцевого продукту, чи не свідчить це про зниження ефективності виробництва? Як виявилося, це виключно маркетингова частина створення продукції.
Яка ж ситуація з органічною продукцією в Україні? На сьогоднішній день органічним виробництвом займається 1% усього аграрного виробництва.
Поки в державі не створено умов для виробництва органічної продукція, іншими словами — немає переробки. Цю проблему можна вирішити за допомогою створення кооперативів або кластерів, але знову ж таки кооперуватися можуть тільки сімейні фермерські господарства, а їх в Україні не так багато.
Повертаючись до питання харчування: здорова їжа чи безпечна? Це питання філософське. Якщо харчуватися безпечною їжею, то ризику для здоров? я не буде, а якщо харчуватися здоровою їжею, то це вже питання того, як люди розглядають цю здорову їжу. Наприклад, у США вважали, що масло — це найбільший ворог, вся молочка була знежиреною, але незабаром багато людей почали хворіти, і дослідження засвідчили, що їм не вистачає саме тваринних жирів у раціоні. Незабаром ціни на худобу, яка давала жирне молоко, злетіли в 10 разів.
Так і не дійшовши певної згоди щодо здорового харчування, вирішили, що сприйняття цієї їжі у кожного своє і все залежить від самих споживачів.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua