Від сорту до переробки: українські картоплярі замінять іноземну картоплю фрі

07 серпня 2025, 05:48 2999

У СТОВ «Десна» на Чернігівщині картоплею цього сезону засадили 200 га і вже з 18 липня почали копання. Вологи на старті розвитку культурі вистачило, але в господарстві сподіваються, що найближчим часом пройдуть дощі, адже від кількості опадів залежатиме врожайність.

Масово збирати врожай картоплі у СТОВ «Десна» планують орієнтовно у третій декаді серпня – на початку вересня.

Микола Пономаренко, засновник, директор СТОВ «Десна»

До липневої спеки картопля на полі буяла, дуже рясно цвіла, дощі були, але не в такій мірі, як би хотілося. Сподіваємося, що ще будуть опади, й у результаті нам вдасться отримати високі показники врожайності. Щодо сортів компанії «Солана Україна», ми робили попередні підкопи, порахували, що потенційно в середньому можемо зібрати 70-80 т/га. Але чи станеться так, адже температурні гойдалки можуть вплинути на врожай, тому попередньо прогнозуємо, що буде не менше 40-50 т/га.

Щодо ціни на картоплю Микола Пономаренко не відкидає, що цього року вона може триматися на минулорічному рівні — 20-25 грн/кг або, ймовірно, буде на 20% нижчою, приблизно 15-18 грн/кг. Така ціна є достатньою для виробника, аби почуватися впевнено фінансово.  

Які сорти обирають картоплярі?

На Дні картоплі, який втретє відбувся на Чернігівщині у СТОВ «Десна», представили 17 сортів насіннєвої картоплі. На демонстраційних ділянках господарства росте картопля від провідних компаній «Солана Україна», «Європлант Україна» та Інституту картоплярства НААН України. 

Микола Пономаренко, засновник, директор СТОВ «Десна»

Сорти Беллароза і Санібель («Європлант») — одні з найкращих у картоплярстві. Сорт Беллароза — це один із лідерів на ринку, він дуже добре продається. Ця картопля давно відома і користується значним попитом серед виробників. Сорт Санібель — порівняно новий, вважається прототипом більш старшого сорту Беллароза і заходить на ринок, аби замінити його.

Сорти Ліллі, Лабелла, Бельмонда, Королева Анна, Гранада, Саншайн від компанії «Солана Україна» також користуються значною популярністю серед картоплярів, мають високі показники якості та потенціал урожайності.

Сорти Інституту картоплярства також дуже перспективні, у СТОВ «Десна» їх досліджують на демополях, аби надалі обрати найкращі для масового виробництва.

Насіннєву картоплю в господарстві вирощують для партнерів-картоплярів.

«Ми продаємо насіннєву картоплю з послугою зберігання, самостійно її доробляємо, тож наші покупці мають змогу придбати посадковий матеріал і не хвилюватися за його якість», — зауважує Микола Пономаренко.

За словами заступника директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва Інституту картоплярства НААН України Миколи Фурдиги, останніми роками ціни на картоплю ростуть, тож деякі виробники прагнуть збільшувати площі, вважаючи, що можуть більше заробити. Водночас сертифікованих господарств, які вміють вирощувати якісний посадковий матеріал, не так і багато, тому фахівці закликають картоплярів купувати якісне насіння у професійних господарствах.

Черкаське підприємство тримає курс на зрошення

Провідне господарство у сегменті вирощування картоплі та промислової переробки ТОВ «Потейто Агро» з Черкащини також вирощує насіннєву картоплю, завозить елітні іноземні сорти з-за кордону, посадковий матеріал виробляє для власних потреб. Цього року завезли 17 сортів картоплі різних селекцій, усі вони досліджуються на полях господарства.

Цього сезону також засадили 200 га товарною картоплею, у перспективі планують збільшувати площі.

Директорка господарства Ольга Лонська розповідає: щороку сезон на сезон не схожий. На Черкащині, де розташовані картопляні поля «Потейто Агро», на одній локації буває більш-менш волого, а на іншій з опадами спостерігаються проблеми. Тому картоплю вирощують на зрошенні: частково використовують дощування, а частково — крапельний полив. Завдяки цьому мають хороші показники врожайності.

Ольга Лонська, директорка ТОВ «Потейто Агро» (ТМ BEST Potato)

У 2019 році ми провели експеримент: поле картоплі зрошували дощувальною машиною, а приблизно 4 га на цьому ж полі не зрошувалося, оскільки поливна установка не діставала до тієї ділянки. У результаті різниця за врожайністю була втричі, до того ж, якість і стандартні показники картоплі суттєво відрізнялися. Тож ми вирішили, що ті ділянки поля, куди не дістає полив, засаджувати взагалі не будемо.

Цього року планують зібрати товарну картоплю з урожайністю 50-60 т/га. Ціна, на думку Ольги Лонської, буде варіювати в межах 10-12 грн/кг від виробника. 

Експорт і переробка картоплі. Які перспективи?

Експорт української картоплі до ЄС сьогодні не здійснюється з низки причин. 

Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі

Картоплю фрі імпортують уже в переробленому вигляді — чищену та нарізану відповідним чином. В Україні вирощувати сорти картоплі для виробництва фрі хочуть усі, адже її вартість удвічі більша, ніж чипсової, тому це вигідна справа. Але її складно втілити технологічно, оскільки відповідні сорти вимагають значного зрошення. Для виробництва картоплі фрі бульби мають бути крупного розміру, а виростуть вони тоді, коли буде достатньо вологи.

В асоціації є учасники, які планують вирощувати сорти картоплі фрі, але наразі відбувається напрацювання, аби зрозуміти, які є сорти в Україні та чи вистачає їх. Учасники УАВК заклали досліди у 5 різних областях, де 5 господарств висадили 75 сортів картоплі, які здебільшого йдуть на переробку, аби подивитися, як вони поводитимуться в тих чи інших умовах. 

«Налагодження власного виробництва картоплі фрі в Україні (починаючи з вирощування й закінчуючи нарізаною картоплею) повністю відповідає курсу держави на максимальну переробку, збільшення робочих місць і формування доданої вартості. Аграрії підберуть належні сорти, але перешкодою залишається можливість достатнього зрошення полів і висока температура повітря», — зазначає Ольга Самойліченко.

Ольга Лонська, директорка ТОВ «Потейто Агро» (ТМ BEST Potato)

У реєстрі сортів України насіннєвого матеріалу для картоплі фрі налічується 2-3 сорти. Ми наразі намагаємося підбирати інші сорти, які обов’язково пройдуть випробування, аби зрозуміти, чи будуть вони рости на наших полях. Вирощуванням картоплі для виробництва фрі в Україні практично ніхто не займається, тому ми вирішили набути цей досвід. Звичайно, робимо це не самі, а долучаємо колег, Українську асоціацію виробників картоплі, аби навчатися, дізнаватися більше. 

Незабаром на підприємстві запрацює завод із переробки картоплі на фрі. Об’єкт уже будується, наразі частина обладнання доставлена в господарство. Потужність переробки буде приблизно 150-180 тис. т/добу.

Цього сезону частину картоплі «Потейто Агро» також планує переробити на суху суміш (картопляне пюре). Орієнтовно на початку 2026 року мають запустити лінію з переробки, іншу частину врожаю будуть реалізовувати через торговельні мережі.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua