Світовий лідер з вирощування та експорту арахісу
За даними World Atlas, перше місце у списку виробників і експортерів арахісу належить Китаю — до 41% від світового виробництва. Щороку там виробляється близько 16 млн. т цього горіха. Він вирощується в семи регіонах відповідно до екологічних районувань. 70% горіхів дають провінції Цзянсу, Шаньдун, Гуандун і Хенань.
Індія є другим за величиною виробником арахісу в світі — до 14% від світового обсягу. Арахіс є основним джерелом олійних культур у країні і заповнює дефіцит овочів. Посів відбувається у два цикли і збір —у березні та жовтні, що робить горіхи доступними протягом усього року. У Індії їх вирощують у штатах Гуджарат, Тамілнад, Орісса, Карнатака і Махараштра. Основний напрямок експорту арахісу Індії включає Індонезію, Пакистан і Малайзію.
У Африці найбільшим виробником арахісу є Нігерія, на її частку припадає 30% загального виробництва горіхів у Африці і 7% — від загального світового виробництва. Щорічно тут вирощують близько 3 млн. т.. Горіхи в основному культивуються у посушливих районах Нігерії, включаючи Кано, Квара, Сокото, Замфара і Кадуна. Арахіс використовують у Нігерії для виробництва рослинного масла , джерела білка для людини і тварин, що становить 70% від загальної експортної виручки країни. Нігерія в основному експортує свої горіхи в Індонезію і ЄС. Крім Нігерії, арахіс в Африці також вирощують Чад, Сенегал і Гана.
До інших виробників арахісу належать країни Америки, у першу чергу США і Аргентини — 21% від загального світового виробництва. За даними Country Detail, тільки в США вирощується близько 4 млн т. У основному виробництво тут зачіпає 13 штатів, серед яких Алабама, Вірджинія, Флорида, Північна Кароліна, Оклахома та інші.
А також 6% вирощує Океанія. На інші країни, за різними оцінками, припадає до 30% світового виробництва земляного горіха. Наприклад, арахіс культивують у Судані, М'янмі, Бірмі і В'єтнамі.
ЄС — основний імпортер арахісу
Згідно зі статистикою, представленою Agri Exchange, у 2018 році найбільшим імпортером арахісу стали Нідерланди — майже 350 тис. т., а також Індонезія — понад 300 тис .т.. Крім того, великими ринками є Канада, Мексика, Росія, Німеччина, Іспанія, а також Італія.
Європейський ринок арахісу сконцентрований на трьох найбільших імпортерах: Нідерландах, Німеччині та Великобританії — майже 60% усього імпорту. Більшість арахісу потрапляє в ЄС саме через Нідерланди. Іншими важливими портами є Гамбург у Німеччині, а також Феліксстоув і Тілбері у Великобританії.
Оскільки європейський клімат не дозволяє інтенсивно вирощувати арахіс, експорт зазвичай означає реекспорт імпортної продукції. Однак велика кількість арахісу не просто реекспортується, а піддається подальшій переробці. Найбільш поширеним методом обробки є обжарка.
У вартісному вираженні європейський експорт (включаючи внутрішньоєвропейську торгівлю) арахісу виріс із 2013 року в середньому на 8% у рік і досяг 881 млн. євро в 2017 році. У натуральному вираженні експорт також зріс на 8% і досяг 436 тис. т. за той же період.
Що стосується основних європейських експортних напрямків, то найбільше щорічне збільшення експорту з ЄС за останні п'ять років було в Ірак (153%), Австралію (97%) і Південну Африку (45%).
Як зазначає SocPortal, в Україні спостерігається тенденція до збільшення імпорту арахісу. Наприклад, за весь 2017 рік обсяг імпорту склав близько 24 тис. т, у той час як тільки за перші 3 місяці 2019-го — майже 7 тис. т. В основному це кондитерські корпорації і пекарські підприємства.
Чому в Україні вирощують мало арахісу
На сьогоднішній день в Україні арахісу вирощується дуже мало. Задоволення внутрішнього попиту відбувається в основному за рахунок імпорту з Індії та інших країн.
«Цю абсолютно нову для себе культуру я відкрив у минулому році під час перебування в Аргентині, зокрема на підприємствах півночі країни, у регіонах Ла-Пампа і Сальта. Тема зацікавила, адже аргентинські колеги розповіли, що після того, як українські виробники потіснили їх із світових ринків соняшнику і соняшникової олії, вони довго шукали заміну і знайшли її в арахісі», — пише на своїй сторінці уу Фейсбук гендиректор ІМК, президент асоціації« Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.
«Один із моїх колег починав вирощувати арахіс в Україні, але розповідає, що його дуже багато вирощують на городах, тому промислове виробництво не дуже рентабельне», — додає він.
«Активного інтересу поки немає. У культурі харчування арахіс займає певне (що не веде) місце завдяки його імпортної ціни. Що стосується українського горіхового бізнесу, то місця розподіляються наступним чином: волоський горіх — фундук — мигдаль — арахіс — їстівний каштан — пекан», — говорить керівник Української горіхової асоціації Володимир Пахно.
Однак в Україні все ж існують компанії, які активно вирощують і продають вітчизняний арахіс.
«Ця культура трохи складна у своєму вирощуванні. Вона вимагає спеціальної агротехніки, а саме: арахісовий копач і арахісовий комбайн. Оскільки звичайний комбайн і картоплекопач не можна до неї застосувати, люди можуть трохи боятися її вирощувати. Ну і плюс до всього, відлякувати може відсутність налагодженого ринку збуту. Тому до цієї культури ставляться дещо насторожено», — розповідає представник ТОВ« Компанія Легіон-Агро» Максим Шевченко.
У той же час він зазначає, що вже 4 роки займається арахісом і з власного досвіду може сказати, що в Україні кліматичні умови і землі підходять для його вирощування. Головне — правильно підібрати сорти. На думку Максима Шевченка, найбільш підходящим регіоном для вирощування арахісу є південь України, а саме Херсонська і Одеська області.
«Тому що для дозрівання культури потрібна сума активних температур близько 3000. Я, звичайно, намагався вирощувати і в Черкаській області, проте в Херсонській значно кращі показники», — говорить він.
Максим Шевченко зазначає, що в найближчі 10 років в Україні є всі можливості значного розвитку галузі виробництва арахісу. Ключовим моментом у цьому він відзначає правильний підбір сортів.
«За 4 роки роботи з цією культурою з понад 30-ти сортів я відібрав 5, які дають хороші результати в умовах України. Ми співпрацюємо з багатьма інститутами та компаніями-виробниками Північної Америки і Європи. Вони надсилають нам різні сорти для їх перевірки в наших умовах. Усього у світі тисячі сортів, але далеко не всі можуть добре рости в Україні. Наприклад, сорти, які добре себе показують у Північній Америці, можуть бути абсолютно не придатними для нашого регіону. Тут багато що залежить від особливостей умов нашої кліматичної зони», — розповів Максим Шевченко.
За його словами, основними ринками збуту арахісу в Україні є виробники снеків і кондитерських виробів.
«Також у нас були заявки від європейських компаній, які готові купувати український арахіс, якщо будуть відповідні обсяги для продажу», — зазначив Максим Шевченко.
У цілому експерт досить оптимістично дивиться на розвиток арахісової галузі в нашій країні. За його словами, внутрішнє щорічне споживання арахісу в Україні становить 25-30 тис. т. на рік. У той же час у перспективі на експорт може йти в десятки разів більше.
«Будемо вирощувати арахіс, а тих, хто хоче займатися цією культурою, можемо забезпечити якісним насінням, супроводом у вирощуванні і допомагати зі збутом. Спільними зусиллями Україна має всі шанси стати провідним виробником якісного арахісу», — підсумував Максим Шевченко.
Таким чином, галузь арахісу тільки починає розвиватися в Україні. Однак цілком можливо, що в недалекому майбутньому завдяки правильному підходу до вирощування, спеціальним сортам і необхідної агротехніки Україна може скласти належну конкуренцію світовим лідерам цієї сфери. Або, як мінімум, провідним європейським реекспортерам.
Анастасія Кирієнко, AgroPortal.ua