Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.
За її словами, у 2018 році можливе незначне зниження виробництва молока до 10100 тис.т при одночасному збільшенні у структурі виробництва молока від сільськогосподарських підприємств.
«За результатами січня-жовтня 2017 року, виробництво молока зменшилось на 1% порівняно з відповідним періодом минулого року: господарствами населення зменшилось на 1,7%, а сільгосппідприємствами напроти було збільшено на 1,8%. Приємно відмітити, що помітно збільшилась частка молока екстра ґатунку, до 15% або 318 тис. т, отриманого від сільськогосподарських підприємств», — наголосила заступник міністра з питань євроінтеграції.
Вона додала, що питома вага молока, закупленого переробниками для подальшої переробки в сільськогосподарських підприємствах, становить на сьогодні 60,5%, а в господарствах населення — 29,6%.
«Експорт українських молокопродуктів до інших країн за цій період становив 112,3 тис т. Наприклад, ми значно збільшили експорт масла — в 3,5 рази, до $ 69 млн», — відмітила Трофімцева.
Вона розповіла, що, окрім масла, українські компанії активно експортували в поточному році сири та молочні сироватки.
«Головними покупцями українських молочних продуктів поки що залишаються країни СНД, але також в цьому році активізувались поставки до країн Азії та Європейського Союзу. На сьогодні майже повністю вичерпані тарифні квоти ЄС на вершкове масло та молочні пасти, а також на 34,5% вичерпано квоту на сухе молоко. Вперше цього року наші експортери почали використовувати квоту на молоко та вершки, станом на кінець жовтня квота була заповнена на 3,8% », — наголосила Трофімцева.
За її словами, Мінагрополітики та Держпродспоживслужба продовжують свою активну роботу для відкриття нових ринків для експорту українських молочних товарів. Пріоритетними є такі країни, як: Ліван, Єгипет, Корея, Китай та інші.
«Для розвитку галузі українського молочного скотарства є необхідним створити секторальну комплексну програму. І починати треба з розвитку селекції та генетики, технологій для виробництва та інше. Окрім того, надвзичайно важливою є кооперація між виробниками та переробниками, тому що це є найефективнішим шляхом формування повноцінних галузевих ланцюгів», — резюмувала Трофімцева.
Для довідки: Виробництво основних видів української молочної продукції у січні-жовтні 2017 р, за даними Держстату: молоко оброблене рідке — 711 тис.т, масло вершкове — 84,2 тис.т, сир свіжий неферментований та кисломолочний — 50,2 тис т, сир жирний -91,1 тис т, йогурт, ферментовані чи сквашені вершки та молоко - 310 тис. т, спреди та суміші жирові - 17 тис т, продукти молоковмісні - 708,2 тис т.