Виробник: Рентабельність виробництва прошутто — 40%

01 квітня 2018, 10:45 4474

Створивши підприємство з виробництва прошутто — сиров'яленої свинини — можна отримати близько 40% рентабельності.

Про це свідчить досвід компанії Ham.Lo, єдиного виробника делікатесу в Україні, передає mind.ua.

Як стверджують творці компанії Юрій Сербін і Сергій Чучков, український прошутто продають на 30-40% дешевше за імпортні аналоги. За рік їх компанія виробляє 2 т прошутто і ще 2,5 т бастурми, кусковий яловичини, качиного філе тощо.

За словами Сербіна, собівартість виробництва кілограма делікатесу складає 300 грн, продають — до 450 грн/кг.

«Прошутто — це чесний продукт, у нього нічого не можна ввести зайвого. Це виключно м'ясо і сіль», — говорить власник бізнесу, зазначивши, що на доходи доведеться чекати довго, адже виробничий цикл становить більш 12 місяців.

Окремо доведеться подбати про сировину. Для виробництва прошутто потрібна бекона порода свиней. Вік тварини повинен становити не менше 9 місяців, а вага — 130-135 кг. Вартість такої сировини зазвичай становить 150 грн/кг забійної ваги, а це значно дорожче за звичайну товарну свинину. Однак інша свинина не підійде, м'ясо повинно бути зрілим.

Підприємці радять поєднувати виробництво прошутто з випуском м'ясної продукції короткого циклу.