Виробництво молока-сировини в січні-жовтні 2023 року господарствами усіх категорій склало близько 6277,4 тис. т, що на 6% менше порівняно з торішнім періодом.
Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока (АВМ) із посиланням на дані Держстату.
У жовтні 2023 року обсяги надоїв в Україні склали 610,50 тис. т (-3% до вересня поточного року і -6% до жовтня 2022 року). З початку року частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 37%, а господарств населення — 63%.
Підприємства збільшили виробництво молока до 2341,4 тис. т (+7%) у січні-жовтні 2023 року. В жовтні поточного року — 228,9 тис. т, що на 2% більше, ніж у вересні, й на 7% більше порівняно до жовтня торік.
У господарствах населення за 10 місяців 2023 року було вироблено 3936 тис. т молока, що на 14% менше порівняно до минулорічного періоду. В жовтні 2023 року обсяги надоїв у населення склали 381,6 тис. т, що на 7% менше вересня і на 13% менше жовтня 2023 року.
Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі припускає, що загальне скорочення виробництва молока-сировини в Україні відбувається переважно за рахунок падіння обсягів надоїв у господарствах населення, які найбільш суттєво постраждали від наслідків повномасштабного вторгнення росії.
«Однак, незважаючи на зазначені виклики, сільськогосподарським підприємствам вдалося адаптуватися до роботи в умовах воєнного часу і наростити виробництво сирого молока на підконтрольних Україні територіях. Варто зазначити, що на переробку йде переважно молоко екстра ґатунку, яке виробляють саме підприємства. В Україні відбувається поступовий перехід харчової переробки молока виключно на сировину даного ґатунку», — зазначив експерт.
У січні-жовтні 2023 року приріст виробництва молока-сировини спостерігався в господарствах усіх категорій в Київській області (+4,3%), Черкаській області (+3%), Хмельницькій області (+2,1%), Чернігівській області (+2%), Рівненській області (+0,7%), Полтавській області (+1,3%), Харківській області (+3,1%).