Експерт: Молочна сировина від населення подешевшала найкритичніше

16 квітня 2022, 10:10 2847

Абсолютно всі фермерські господарства України постраждали через війну, особливо ті, які знаходяться в регіонах, де велися чи тривають бойові дії.

Про це заявила аналітик проєкту «Сімейні молочні ферми» Юлія Радчук у колонці на AgroTimes.

«За нашими розрахунками, лише за I квартал 2022 року Україна втратила близько 300 тис. т молока. За такої ситуації до кінця поточного року держава недоотримає близько 2 млн т молока — саме на стільки скоротилося виробництво за останні 7 довоєнних років. І це — оптимістичний сценарій.

У довоєнні роки виробництво молока в Україні щорічно скорочувалося, зокрема з 2017 р. — на 2-6% щороку. Зумовлювалося це насамперед скороченням поголів’я, і ця динаміка була глибшою — 6-11% щорічно. Виробники молока, переважно молочнотоварні ферми, позитивно впливали на статистику, підвищуючи продуктивність корів», — пояснює вона.

Експерт підкреслила, що переробники продовжують віддавати перевагу промисловому молоку, хоча і знизили закупівельну ціну. Сировина від господарств населення подешевшала найкритичніше: за місяць середня закупівельна ціна молока знизилась на 25% — з 8 до 6 грн/кг. Подекуди фермери говорять і про 5 грн/кг. Дехто з них взагалі втратив можливість реалізації молока через логістичні та інші причини.

«На полицях магазинів молочна продукція подорожчала — за місяць війни в середньому на 5%. Імпорт уже практично не тисне, адже всі довоєнні запаси майже розпродали, а нові незначні. Що відбувається? Собівартість виробництва зросла і для постачальників — виробників молока, і для переробників. Конкуренція суттєво ослабла через обмеження імпорту. Попит не зменшився: хоча чимало українців і виїхало за кордон, але і працює лише 60-65% переробників молока», — уточнила Юлія Радчук.

Під тиском війни, дефіцитів, підвищення цін на корми, пальне й утримання господарства знизилася вартість сирого молока, додає експерт. Виробляти молоко фермерам виходить зовсім невигідно. Але ж вони — критична маса у структурі виробників. До війни частка населення складала 68% у загальному обсязі виробництва молока.

«Хоча скорочення обсягів поставок молока на переробку (прогнозовано на 22%) зумовить зростання частки закупівлі сировини саме від населення. Однак поки на фермерів звернуть увагу молокозаводи, може бути запізно. 

Саме тому селянським фермерським господарствам, в тому числі сімейним молочним фермам, надзвичайно важлива допомога та підтримка. Адже вони виробляють критичний для кожного українця продукт», — підсумувала вона.