Ягідникам краще не демпінгувати, а працювати над якістю

24 червня 2023, 08:46 3137

Один із головних негативних трендів ягідного ринку минулого та нинішнього сезону — перевиробництво малини та обвал цін, який спричинили українські виробники на європейському ринку через демпінг.

Таку думку висловила президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна в колонці на AgroTimes.

Вона пояснила, що демпінг відбувається через різницю цін. 

«Наприклад, малина 80/20 коштує наразі близько 2 €/кг, а малину 95/5 можна і за 2,85 €/кг продати. Чому складається така різниця? Якщо пересортувати 10 т поганої малини 80/20, можна отримати лише кілька тонн 95/5, тобто дуже великий відхід. Крім того, потрібно витратити кошти на систему контроля якості, харчової безпеки, аналізи готової продукції, зарплату персоналу, який цим займається», — уточнила експерт. 

Кухтіна зауважила, що на сьогодні прогноз нового урожаю малини позитивний, але багато залежить від погоди.

Ірина Кухтіна, президент асоціації «Ягідництво України»

Дуже хотілося б, щоб цього року малина була кращої якості, ніж минулого. Це важливіше за обсяг. Треба не демпінгувати на міжнародному ринку, а працювати над якістю продукції, адже минулого року саме українці обвалили ринок — через відключення електроенергії багато дрібних виробників замороженої продукції вивалилися на ринок Європи з пропозиціями дешевої та неякісної продукції.

Тоді, за словами експерта, величезна кількість пропозицій ягоди на експорт робилася непрофесійно, без знання мов — комерційні пропозиції перекладалися Google translate, і все це виглядало, як базар. Це вплинуло на репутацію України як постачальника ягід. 

Кухтіна вважає, що українським виробниками необхідно підвищувати свій професійний рівень, тоді гроші, які цього року залишилися в Польщі за доробку нашої продукції, залишаться в Україні.