Виведені у Шотландії нові сорти лохини першими випробують в Україні

18 серпня 2024, 10:19 6979

Міжнародний консорціум у складі науковців та практиків з України, Нідерландів, Австралії, Великої Британії та Чилі закінчив роботу над виведенням нових сортів лохини, частина яких найближчим часом буде запатентована і вийде на світовий ринок.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник компанії «Долина Агро» Олег Базюк, який є учасником консорціуму з боку України і стане співвласником цих сортів, пише AgroTimes.

Робота тривала 8 років на базі Інституту Джеймса Хаттона (Шотландія), де сорти й будуть зареєстровані. Йдеться про лінійку приблизно десятка сортів. Інститут Джеймса Хаттона свого часу заявив про намір розробити сорти лохини для холодних регіонів Європи, адже за останні 20 років у сегменті морозостійких сортів у світі не з’являлося нічого кращого.

«Смак і аромат цих сортів не те що не поступається кращим сортам міжнародних компаній, вони реально смачніші, твердіші й технологічніші, — розповів Олег Базюк. — Зрозуміло, що нам все це ще належить довести в умовах України, але процес патентування буде розпочато вже цього року. Зараз ми більше уваги приділяємо саме пізнім і середньопізнім сортам з цього сортименту, тому що я вважаю це родзинкою, на чому може «виїжджати» Україна».

Власник «Долини Агро» обіцяє, що першими нові сорти лохини отримають на випробування українські виробники, це може статись вже наступного року.