За два роки дії ринку землі продано 1% підмораторних земель

05 липня 2023, 18:00 1390

Відкриття ринку земель розвінчало основний міф, яким залякували українців: ми залишимося без землі, адже усе спродають. Натомість за цей час кількість усіх проданих сільгоспземель, які раніше були під мораторієм, склала лише 1%, що становить 0,5% в рік.

Кількість «мораторної» землі в Україні станом на запуск ринку складала 27,5 млн га. всього за час дії ринку землі укладено 85 247 угод, що відповідає 275 157 тис. га землі. Такі дані навів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час пресконференції «Земельна реформа: друга річниця».

«Наразі, два роки потому, мораторій на продаж сільгоспземель, який проіснував понад 20 років, видається радше шахрайською схемою. Право власності наче існувало, але зробити з ним ти нічого не міг», — коментує замміністра.

Він додає, що ринок земель органічно доповнює інші ініціативи уряду. Наприклад, «єРобота» успішно стимулює розвиток садівництва: до початку дії цієї грантової програми за рік у середньому закладалося 1 100 га садових насаджень, зараз, завдяки функціонуванню ринку та грантових програм, уже створено 2 500 га.

«Я переконаний, що земельна реформа — це не «ринок заради ринку», а один зі шляхів, куди ми йдемо, і він комплексний. Йдеться не лише про земельні відносини, а про синергію з іншими програмами уряду», — підсумував Денис Башлик.