Внутрішній ринок вівсянки скоротився на 30%

11 липня 2022, 08:00 3308

В Україні обсяг ринку вівсянки зменшився на 30%. Найбільше зазнали скорочення високомаржинальні продукти. Багато українців виїхало з країни, купівельна спроможність споживачів знаходиться на дуже низькому рівні. До того ж торговельні мережі зробили великі запаси імпортного товару, тому зараз неактивно беруть продукти від українського виробника.

Про це розповіла  директор ТОВ «Добродія Фудз» Ірина Брославцева під час онлайн-конференції «Куди дівати зерно? — Стратегії розвитку галузі переробки зерна в воєнний та післявоєнний період».


propData.content.image
Ірина Брославцева, директор ТОВ «Добродія Фудз»

«Якщо в довоєнний період за місяць ми виробляли до 1 тис. т вівсяних продуктів, то зараз за обсягом виробництва знаходимося на рівні 35% від можливостей роботи наших виробничих потужностей. Найближчу перспективу, якщо все буде добре, оцінюємо в 60-65%».

За її словами, раніше 75% продукції «Добродія Фудз» експортувала, і левова частка експорту припадала на країни Африки. Від початку війни лише цього місяця була здійснена перша пробна поставка за цим напрямком. 

«Крім того, що логістика довга і дорога, в Африку вона не рахується для наших продуктів узагалі. Щодо експорту до ЄС, то для наших продуктів цей ринок обмежений, оскільки там є свої виробники. Хоча є й позитивні моменти — Україна сьогодні на слуху, й ті мережі, які до війни неактивно контактували, зараз змінили своє ставлення, намагаються підтримати українського виробника. Але від початку спілкування і до запуску реалізації потрібно мінімум 3-4 місяці», — розповідає Ірина Брославцева.

Вона відзначила, що вартість логістики з довоєнного часу збільшилася в 2,5 рази. Тому компанія вирішила розвивати і працювати власним автопарком та планує збільшувати кількість автовантажівок. Перші машини вже працюють на маршрутах.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua