Визначено період, коли гречку можна буде купити за найнижчою ціною

20 вересня 2022, 16:15 7180

Гречки цьогоріч очікується зібрати близько 140–150 тис. т, тоді як внутрішнє споживання становить 100–110 тис. т. Це дозволить сформувати внутрішній запас.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час пресконференції «Жнива в Україні 2022».

«Аграрії відгукнулися на заклик споживачів і держави та суттєво збільшили посівні площі під гречкою. За останнє десятиріччя ми вперше вийдемо з виробництвом у 1,5 рази більшим, ніж внутрішнє споживання. І це навіть дозволить нам сформувати внутрішній запас», — підкреслив Тарас Висоцький.

За його словами, максимальний ефект від нового врожаю відобразиться на цінах уже в листопаді-грудні. Цикл від збору гречки до потрапляння її на полиці магазинів займає 1,5-2 місяці. Збиральна кампанія завершиться в середині жовтня. 

«Але навіть прогноз урожаю вже почав опускати ціну на гречку, за тиждень вона знизилася на 5,5 грн/кг. Ціна відчутно знизиться для споживачів, коли масово піде продукт. Період мінімальної ціни буде в листопаді-грудні, тому за потреби можна в цей період зробити запаси. Потім гречка знову почне дорожчати, що пов’язано з витратами на її зберігання», — зазначив Тарас Висоцький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua