Україна через війну минулого року більш ніж удвічі знизила експорт макаронних виробів (до 18 тис. т), втратила свої попередні позиції і посіла у світовому рейтингу 47-ме місце.
Як говориться у повідомленні Української Асоціації Аграрного Експорту, таким чином порушилась п’ятирічна тенденція нарощування закордонних продажів виробів з тіста, яка підтримувалась навіть під час пандемії COVID-19.
Так, у січні-червні 2023 року Україна експортувала близько 10 тис. т макаронних виробів на суму $23 млн. Найбільшими покупцями українських продуктів з тіста виступають Німеччина, Румунія та Молдова, які приносять 47% усієї виручки.
Експерти відзначили, що з 2018 по 2022 рік доходи від експорту макаронних виробів у світі стабільно зростають. Так, у 2022 році на глобальному ринку реалізовано даної продукції на суму майже $14 млрд, тобто на 9% більше, ніж попереднього року. Крім того, торік експорт макаронних виробів уперше перевищив 9 млн т. Загалом на глобальному ринку виділяються три найбільших продавці цієї продуктової групи: Італія — 2434 тис. т, Туреччина — 1343 тис. т, Китай — 649 тис. т. Разом ці країни здійснюють близько половини експортних постачань макаронних виробів. До числа основних десяти постачальників ще входять Південна Корея, Таїланд, США, Бельгія, Індонезія, Іспанія, В’єтнам.
В асоціації зазначили, що макаронні вироби як готовий продукт є однією з багатьох альтернатив експорту зерна в якості сировини, відтак можливості на глобальному ринку постійно розширюються. Тож українським компаніям необхідно якнайповніше їх використовувати, більше уваги приділяючи якісним характеристикам продукції.