Зеленський: Український експорт зможе стабілізувати ринки

28 квітня 2022, 09:38 757

Європейською комісією погоджено прибрати на рік усі мита й квоти на український експорт, а також призупинити дію антидемпінгових тарифів.

Про це у своєму зверненні заявив Президент України Володимир Зеленський. 

«Саме зараз це дасть нам змогу зберегти по максимуму економічну активність в Україні, наше національне виробництво. Але потрібно розглядати це рішення не тільки в українському контексті. Достатній обсяг експорту нашої продукції на європейський і глобальний ринки буде вагомим антикризовим інструментом.

росія намагається спровокувати глобальну цінову кризу. Щоб почався хаос на всіх базових ринках і особливо на продовольчому. Український експорт допоможе стабілізувати ринки. Отже, це вигідно не тільки нам, а й усім європейцям. Мешканцям усіх країн, по яких можуть вдарити російські деструктивні амбіції», — підкреслив він. 

Також Зеленський анонсував нові рішення партнерів для лібералізації українського експорту.

Крім того, за його словами, Україна узгоджує з Євросоюзом збільшення потенціалу транспортних коридорів.


Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер в свою чергу закликав назавжди скасувати імпортні мита на весь український експорт до країн Європейського Союзу.

Едуард Гегер

«Щиро вітаємо та підтримуємо сьогоднішню пропозицію Валдіса Домбровскіса звести тарифи на імпорт з України в ЄС до нуля на один рік. Це також один із елементів Плану Словаччини для України, яким я поділився на саміті в Версалі. Тільки не на 1 рік, а назавжди».