ЄС розглядає скасування всіх тарифів і квот на український експорт (оновлено)

27 квітня 2022, 14:45 1293

Європейський Союз розглядає можливість скасування всіх тарифів і квот на на експорт з України, щоб підтримати економіку країни у час війни.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Відзначається, що пропозиція, як очікується, включатиме тимчасове скасування існуючих тарифів і квот на сталь, промислові товари та сільськогосподарську продукцію, які нині не підпадають під дію торгової угоди ЄС з Україною.

Відповідно до угоди про вільну торгівлю між Україною і ЄС деякі тарифи та квоти на деякі категорії товарів мають бути поступово скасовані або виключені з угоди. Наразі ЄС пропонує тимчасово зняти ці обмеження.

Уточнюється, що будь-яка пропозиція повинна бути узгоджена з усіма 27 державами-членами та Європейським парламентом, перш ніж вона набуде чинності. 

ЄС є найбільшим торговим партнером України, на частку якого у 2019 р. припадало понад 40% її торгівлі.  Загальний обсяг торгівлі між ЄС та Україною досяг 43,3 млрд євро у 2019 р., при цьому експорт до ЄС склав 19,1 млрд євро у 2019 р. 

За даними Світового банку, економіка України скоротиться більш ніж на 40% через війну, при цьому торгові потоки особливо постраждали через те, що росія заблокувала порти країни.

Оновлено 19:00

«Від початку війни, коли були заблоковані наші порти, Україна піднімала питання серед держав-партнерів про необхідність підтримки експорту нашої с/г продукції. Адже, крім себе, ми годуємо 400 млн осіб у світі. Від нас у великій мірі залежить глобальна світова продовольча безпека. Завдяки твердій позиції та переговорам Президента України Володимира Зеленського, Прем'єр- міністра України Дениса Шмигаля, кропіткій роботі Мінекономіки та Мінагрополітики став можливим спрощений доступ українських товарів та продуктів на європейський ринок.

Останній місяць особливо посилено велись наполегливі та важливі для України переговори з ЄС щодо скасування квот на українську с/г продукцію. Сьогодні ми отримали позитивну відповідь від Єврокомісії. Сподіваємось, її пропозицію підтримають Європарламент та Рада Європейського Союзу», – підкреслив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.