В уряді Словаччини обіцяють завадити блокуванню кордону з Україною

23 листопада 2023, 09:21 1630

Міністерство транспорту Словаччини не підтримує блокування кордону з Україною.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач у Facebook за результатами бесіди з державним секретарем Міністерства транспорту Словаччини Денісою Жілаковою (Denisa Žiláková). 

Він зазначив, що нова команда міністерства налаштована на діалог та співпрацю у транспортній сфері. Обговорювали два основних питання: ризики блокування кордону; реалізація Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС. 

«Щодо першого. Словацькі колеги підтвердили, що не підтримують блокування кордону. Особливо, коли йдеться про єдиний вантажний пункт із Словаччиною — «Ужгород – Вишнє Німецьке». Тобто це прямий ризик втратити вантажне автомобільне сполучення між нашими країнами. Обіцяють провести консультації з Міністерством внутрішніх справ Словаччини для запобігання такому протесту», — пояснив Деркач. 

Щодо другого питання, то міністерство повідомило про звернення до них однієї із асоціацій перевізників. Останні вимагають повернення до дозвільної системи. Заступник міністра додав, що запевнив колег, що лібералізація перевезень — це необхідний крок в умовах війни та морської блокади. 

«Теза про порушення нашими водіями умов угоди не підтверджується. Це ж довела остання перевірка наших вантажівок на дорогах Словаччини. Коротко: жодних серйозних порушень виявлено не було. Більшість із перевірених вантажівок прямували транзитом до інших країн. Жоден український водій чинне законодавство не порушив, знайшли лише один випадок із дотриманням часу праці та відпочинку. У разі, якщо будуть представлені факти порушень, ми готові їх розглядати та говорити предметно», — підсумував Деркач.