В Україні утилізується кожна 12-та буханка хліба

28 жовтня 2022, 14:25 4222

Джерело фото: AgroPortal.ua

Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.

Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко під час бізнес-конференції «Український хліб, крупи, борошно та макарони на шляху до ЄС». 

«Як правило, цей хліб збувається для годівлі тваринам, але продається за копійки, не йдеться навіть про собівартість виробництва. Якщо сьогодні ціна хлібобулочних виробів уже сягає за 30 грн, то тридобовий хліб продають за 5-6 грн», — зазначає Олександр Тараненко.

За його словами, спільнота хлібопекарів не розуміє, чому, віддавши торговельним мережам якісну продукцію, ті в результаті, не продавши товар, перекладають на виробників свої комерційні ризики.

«Більше того, ми звернулися до мережі, звідки маємо найбільший відсоток повернення, з пропозицією зменшити замовлення, щоб відповідно зменшити повернення. Вони відмовились, сказавши, що відповідно договору ми маємо постачати певний обсяг, оскільки вони зацікавлені, щоб полиці були наповненні до закриття магазинів. Тобто вони свідомо замовляють таку кількість хліба заради гарно оформлених полиць, знаючи, що буде повернення», — розповідає Олександр Тараненко.

Він додав, що є потреба врегулювати стосунки між виробниками всіх груп харчових продуктів і торговельними мережами на законодавчому рівні.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua