Всі головні новини агроринку на
📲 Телеграм-каналі
Українці відмовляються купувати вітчизняний фундук, вважаючи, що їм пропонують імпортний горіх. І просять надіслати фото плантації.
Про це розповів керівник одеської компанії «Філберт» Максим Шейко під час конференції «Горіхова Україна. Назустріч глобальним викликам».
Горіх у господарстві вирощують на 820 га із застосуванням крапельного зрошення. Перші горіхи, висаджені на 50 га у 2015 році, довелося викорчувати, оскільки не підійшли сорти. У 2020 році урожай зі 130 га складав 8 т, це були 2-річні горіхи. Наступного року з цієї ж плантації отримали 39 т продукції.
«Наш продукт нікому не потрібний, ми вмовляємо покупців, а вони думають, що ми пропонуємо імпортний продукт з Азербайджану, Туреччини, Грузії. І просять показати фото чи відео наших насаджень», — розповів Максим Шейко.
Мережі також відмовляються від українських горіхів, оскільки це змусить їх підняти ціну на всю лінійку продукції.
На думку власника горіхової плантації, причина у тому, що фундук не популяризується, низька культура споживання, немає реклами. До того ж, у більшості вітчизняних виробників горіхів відсутня міжнародна сертифікація. Вирішенням проблеми може бути кооперація виробників.
Валентина Оврас, AgroPortal.ua