В Україні не хочуть купувати вітчизняний фундук

12 лютого 2022, 09:00 3239

Українці відмовляються купувати вітчизняний фундук, вважаючи, що їм пропонують імпортний горіх. І просять надіслати фото плантації.

Про це розповів керівник одеської компанії «Філберт» Максим Шейко під час конференції «Горіхова Україна. Назустріч глобальним викликам». 

Горіх у господарстві вирощують на 820 га із застосуванням крапельного зрошення. Перші горіхи, висаджені на 50 га у 2015 році, довелося викорчувати, оскільки не підійшли сорти. У 2020 році урожай зі 130 га складав 8 т, це були 2-річні горіхи. Наступного року з цієї ж плантації отримали 39 т продукції.

«Наш продукт нікому не потрібний, ми вмовляємо покупців, а вони думають, що ми пропонуємо імпортний продукт з Азербайджану, Туреччини, Грузії. І просять показати фото чи відео наших насаджень», — розповів Максим Шейко. 

Мережі також відмовляються від українських горіхів, оскільки це змусить їх підняти ціну на всю лінійку продукції. 

На думку власника горіхової плантації, причина у тому, що фундук не популяризується, низька культура споживання, немає реклами. До того ж, у більшості вітчизняних виробників горіхів відсутня міжнародна сертифікація. Вирішенням проблеми може бути кооперація виробників.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua