Українським сироварам складно конкурувати з європейським імпортом

29 березня 2024, 08:00 1933

Українські продукти переробки молока втрачають свою конкурентність на ринку через високу ціну на сировину.

Про це розповів співвласник «Молочного альянсу» Сергій Вовченко в інтерв'ю Delo.ua.

«По сиру з ЄС конкурувати складно. Ми купуємо літр базисного молока за 18 грн з ПДВ. На кілограм сиру потрібно 10 кг молока, тобто тільки сировина коштує 180 грн, а в структурі витрат це 60%. Додаємо ще 40% і отримуємо собівартість сиру у 240 грн/кг. Сир має ще дозріти в камері з відповідною температурою і вологістю повітря, його треба порізати та розфасувати, це теж гроші.

Ми закладаємо рентабельність сиру в 10% і даємо ритейлеру знижку для кращої оборотності товару. З накруткою торговельної мережі звичайний український сир коштуватиме 300 грн/кг, тоді як польський лежить на полиці по 250 грн/кг», — порахував він.

Сергій Вовченко зауважив, що в кисломолочних і цільномолочних продуктах українському виробнику конкурувати простіше, тому що вони мають короткий термін реалізації, і з Євросоюзу не встигають його завезти з запасом щодо терміну зберігання.

«У ЄС 30% загального бюджету йде на підтримку АПК. Там це, скоріше, соціальний проєкт, а в Україні тваринництво і переробка  це чистий бізнес без держдотацій. Тому ми лобіюємо не переробну галузь, а виробництво молока. Буде в Україні більше молока — буде менша ціна, і легше стане кінцевому споживачу», — пояснив бізнесмен.