За останні 5 років експорт з нашої країни зріс на $240,6 млн, а імпорт впав майже наполовину — на $262,5 млн або -47%, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначається, Туреччина є одним з найбільших торгових партнерів України та займає 6-те місце серед покупців та третє місце серед постачальників агропродовольчої продукції.
Торговельне сальдо агропродукції між Україною та Туреччиною позитивне для нашої країни. Так, у 2017 році було експортовано вітчизняної агропродовольчої продукції на суму $928,9 млн, в той час як імпорт з Туреччини склав $293,1 млн.
Основними статтями експорту агропродовольчої продукції з України до Туреччини є соєві боби (30% у структурі), кукурудза (11%), соняшникова олія (11%), пшениця (11%), а також висівки (9%). За останні 5 років суттєвий прорив відбувся у поставках вершкового масла, цукру і бобових. Так, за результатами 2017 року було реалізовано цукру на $24,5 млн, масла на $24,2 млн, а також свіжих бобових на $20,1 млн і охолоджених бобових на $15,3 млн.
«Україна все більше розширяє асортимент продукції, що постачається в Туреччину, диверсифікуючи товарні позиції. Якщо ще п«ять років тому до Туреччини поставлялося 126 видів агропродовольчої продукції, то у 2017 їх було вже 145. Вдалося розпочати реалізацію бобових і соєвої макухи, маргарину, солоду і солодових екстрактів, виноградних вин, вермутів і пива, а також горіхів», — прокоментувала аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Дар'я Гриценко.