Про це свідчать дані Державної фіскальної служби, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Як зазначається, в загальній групі вказаних товарів імпорт свіжих і охолоджених овочів становить 88%, а у вартісному виразі $108,4 млн, що на 75% вище ніж за січень-липень 2019 року.
«Збільшення імпорту овочів в поточному році є результатом поганих погодних умов минулого року і як наслідок, меншого врожаю основних овочів, через що запаси продукції були меншими ніж зазвичай і наразі овочі врожаю минулого року мають високу ціну», — коментує аналітик УКАБ Дар«я Гриценко.
Серед свіжих і охолоджених овочів Україна найбільше імпортує помідорів, частка котрих складає 34% в структурі всіх імпортованих свіжих і охолоджених овочів, цибулю — 20% та 19% інших овочів, що включають здебільшого перець, гарбузи, кабачки та інші овочі родини гарбузових і баклажани.
За перші сім місяців поточного року в Україну була завезена рекордна кількість зазначеної продукції. Імпорт томатів перевищив аналогічний показник минулого року на 22% і склав 58,3 тис. т. В той же час, імпорт цибулі зріс більш як в 16 разів — з 4,8 тис. т у січні-липні 2018 року до 78 тис. т у 2019 році. Закупки інших овочів свіжих або охолоджених (включаючи, перець, гарбузи і баклажани) зросли в більш як півтора рази — до 16,9 тис. т у січні-липні поточного року.
Разом з цим, рекордно зріс імпорт до України картоплі — майже в чотири рази порівняно з минулим роком. За результатами січня-липня 2019 року імпорт картоплі склав 21,9 тис. т, проти 5,6 тис. т за аналогічний період минулого року.
«Обмеження ринку овочів спонукає до нарощення імпорту для задоволення потреб ринку, тому імпорт деяких овочів цього року перевищує імпорт минулого року в два, а то й в чотири рази. Очікується, що цього сезону овочів буде вироблено більше ніж торік і найближчим часом щомісячний імпорт овочів скорочуватиметься», — зазначила Дар'я Гриценко.